magnetron

Zo maakt u uw vieze magnetron weer blinkend schoon

Maakt u de magnetron regelmatig schoon? U zal niet de enige zijn die deze klus voor het gemak liever vergeet. Met al die vetspetters, broodkruimels en andere viezigheid lijkt het niet gemakkelijk om de magnetron goed schoon te krijgen. Gelukkig zijn er relatief simpele en snelle manieren om uw magnetron weer spic en span te maken. Wij zetten ze voor u op een rij.

Stomen met citroen

Vul een (magnetronbestendige) kom met een halve liter water en een in stukken gesneden citroen. Laat de magnetron vervolgens draaien tot het water kookt, zo’n 5 minuten. De stoom die van het kokende citroenwater afkomt stoomt de binnenkant van uw magnetron schoon. Het enige wat u nog hoeft te doen is de magnetron afnemen met een droge, schone doek. U kunt hetzelfde doen met afwasmiddel. Gebruik daarvoor een theelepel afwasmiddel en zet de magnetron 2 minuten aan. Niet langer, want dan kookt het water over. Laat het mengsel vervolgens nog 3 minuten in de magnetron staan, zodat alles goed schoon gestoomd kan worden.

magnetronmagnetron

Azijn tegen hardnekkig vuil

Last van zulk hardnekkig vuil in uw magnetron dat de citroenmethode niet werkt? Probeer dan azijn. Spuit wat van dit goedje in de magnetron en laat het intrekken. Na 15 minuten veegt u met een droge doek het azijn en ook het vuil weg.

Een spons of handdoek in de magnetron

Maak een spons nat en voeg een druppel afwasmiddel toe. Leg de spons vervolgens in de magnetron en maak de magnetronwanden nat met water. Warm de spons nu 2 tot 3 minuten op en maak de magnetron daarna schoon met diezelfde spons. Let wel op: de spons kan heet zijn als hij net uit de magnetron komt. Ditzelfde kunt u ook met een (oude) handdoek doen. De stoom die daarvan af komt wanneer u hem opwarmt zorgt er namelijk voor dat het vuil zacht wordt, waardoor het gemakkelijker is te verwijderen.

magnetronmagnetron

Baking-soda

Ook baking-soda kan u helpen bij het schoonmaken van de magnetron. Maak een mengsel van baking-soda en water en smeer dit op de vuilste plekken in uw magnetron. Laat dit 5 minuten intrekken en haal het daarna weg met een natte spons of doek. Op deze manier verdwijnen de vieze plekken als sneeuw voor de zon.

Voorkom een vieze magnetron

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Onderstaande tips zorgen ervoor dat uw magnetron zo schoon mogelijk blijft.

  • Bedek alles wat u opwarmt in de magnetron. Op deze manier voorkomt u dat het overal heen spettert.
  • Neem de binnenkant van de magnetron altijd mee wanneer u de rest van de keuken met een doek afneemt.
  • Probeer zo min mogelijk vettige gerechten met een heftige geur op te warmen in de magnetron. Kan het echt niet anders? Pas dan, direct na gebruik, de citroenmethode toe om vieze geurtjes te vermijden.

Oven schoonmaaktips

Niet alleen voor uw magnetron, maar ook voor de oven hebben wij handige tips op een rijtje gezet.

  • Probeer uw vieze oven eens schoon te maken met soda. Dit middeltje maakt de oven niet alleen schoon, maar verwijderd ook vieze geurtjes. Meng water met soda in een kopje en zet dat in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven. Laat dit minimaal 30 minuten intrekken en ga vervolgens met een vochtige doek door de oven om alle vuilresten te verwijderen.
  • Smeer de vettige plekken in uw oven in met een dikke laag groene zeep. Doe de ovendeur vervolgend dicht en laat dit een nachtje intrekken. Zet eventueel ook een bakje ammoniak neer om de vieze geur te laten verdwijnen.
  • Ook voor de oven kan azijn een wondermiddel zijn. Meng 1/4 kopje azijn met 1 kopje water en laat dit vervolgens een kwartier koken in de oven op 100 graden. Daarna zult u de vieze etensresten een stuk gemakkelijker kunnen verwijderen.

(Bron: Margriet.nl, Roomed.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Wat is dat says:

    Vast wel goede tips voor schoonmaken magnetron en oven. Jammer dat precies bij de tips die ik wilde gebruiken geen hoeveelheden worden vermeld. Magnetron: Er staat bij voorbeeld “Maak een mengsel van baking-soda en water…..” Hoeveel baking soda op hoeveel water???? Oven: “Meng water met soda in een kopje en……” Hoeveel soda in hoeveel water”