witte schoenen

Witte schoenen schoonmaken en schoon houden

Een zomerse outfit, een spijkerbroek of een net pak, witte schoenen kunnen onder bijna elk kledingstuk gedragen worden. Het nadeel van deze kleur schoenen is wel dat ze snel vies worden. Wij hebben tips voor het schoonmaken en schoon houden.

Preventief behandelen

Hoe voorzichtig u ook bent, het is bijna onmogelijk om witte schoenen vlekkenvrij te houden. U maakt het zichzelf daarom al een stuk makkelijker door ze preventief te behandelen met een vuil- en waterafstotend middel. Geschikt voor de materiaalsoort van uw schoenen. Via internet of bijvoorbeeld een schoenenwinkel zijn sprays voor bijvoorbeeld leer, kunststof of stoffen (sport)schoenen te koop. Herhaal dit met enige regelmaat, om het beschermende effect te behouden.

Houd ze uit de zon

Door zonlicht kan de kleur wit naar geel verkleuren. Laat ze dus niet bijvoorbeeld in de zon luchten of drogen en bewaar ze op een plek uit de zon.

Witte schoenen schoonmaken

Schoenen van witte stof of (nep)leer kunt u op verschillende manier schoonmaken. Het eenvoudigste is ze in de wasmachine te reinigen, mits op het etiket staat dat dit mogelijk is. Bij stoffen schoenen is dit soms wel het geval, maar zo gauw er kartonnen of (nep)leren onderdelen in zitten, worden de schoenen er meestal niet beter op. Doe de schoenen niet alleen in de wasmachine maar vul bijvoorbeeld aan met wat handdoeken, zodat de schoenen niet door de wasmachine heen bonken, wat uw machine kan schaden. En doe de schoenen bijvoorbeeld in een waszak of kussensloop met knoopjes of rits.

Kunnen ze niet in de was, behandel het vuil op de schoenen dan met een zachte, vochtige doek met daarop wat (af)wasmiddel of shampoo. Zijn de vlekken hardnekkiger, gebruik dan een (afwas)borstel of een oude tandenborstel. Witte azijn of baking soda werken ook goed bij veel soorten vlekken. U kunt de schoenen hiermee behandelen met een doek of borstel.

Wondersponsje

Ook ossengalzeep met water en een doek kan vlekken verwijderen en witte tandpasta zonder extra gekleurde toevoegingen kan ook prima werken. Laat de tandpasta kort intrekken, voor u het er met een vochtige doek weer afhaalt. Vanwege het schurende effect is deze methode minder geschikt voor kwetsbaar leer. Tenslotte kunt u een wit wondersponsje proberen. Die zijn bij verschillende winkels, zoals een drogist verkrijgbaar.

Verwijder verse vlekken meteen

Door te voorkomen dat een vlek tijd krijgt om extra goed in te trekken, is het vaak eenvoudiger om die te verwijderen. Door met wat water op een microvezeldoek over de vlek te wrijven verdwijnt het meeste vuil meestal al. Bij droog en hard vuil, als modder is het soms beter het eerst juist goed op te laten drogen en soms laat het zich dan zo van de schoenen af wrijven.

Wit suède

Suède kan niet tegen vocht, dus voor witte schoenen van dit materiaal kunt u geen normale vloeibare schoonmaakmiddelen gebruiken. Maar over het algemeen laten vlekken op dit materiaal zich goed verwijderen met een speciaal suèdeborsteltje of reinigingsspray voor suède.

krakende of piepende schoenen
Lees ook: Krakende of piepende schoenen, dit is er aan te doen

Witte zolen schoonmaken

Hebben uw schoenen witte zolen? Die kunnen ook vies worden of verkleuren. Oppervlakkige vlekken krijgt u veelal weg door de zolen met (af)wasmiddel met een borstel te boenen. Probeer ze anders weer wit te krijgen door een scheut bleek in water op te lossen en de zool daarmee schoon te maken. Ook aceton op een watje kan soelaas bieden. Probeer met dergelijke wat agressievere stoffen wel eerst op een klein stukje uit of het materiaal er tegen kan.

Vieze veters

Zitten er veters in uw schoenen die ook wit zijn, dan kunt u die als ze vies zijn eruit halen en in de wasmachine (in een waszakje) wassen. Knappen ze daar niet van op, dan kunt u ze zo nodig ook eventueel vervangen, zodat uw schoenen er weer zo goed als nieuw uitzien.

Vieze luchtjes

Zijn uw witte schoenen niet alleen vies, maar ruiken ze ook niet al te fris meer? Bekijk dan de tips in een eerder artikel dat we hierover geschreven hebben.

(Bron: Radar, Cleanpedia, Libelle, Assam.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    wiesar says:

    Ja, daar moet je toch voor gestudeerd hebben om te concluderen dat witte schoenen vlug vuil zijn

    handgeschreven says:

    theezakjes helpen ook goed, ik doe ze ook in pannen die ik weinig gebruik.