met de auto op pad in coronatijd

Deze delen van de auto kunt u beter regelmatig schoonmaken in coronatijd

Het advies is natuurlijk om deze dagen zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar voor wie toch met de auto de weg op moet om bijvoorbeeld een boodschap te doen, naar het werk te gaan of medicijnen te halen, is het goed om te weten welke delen extra schoongemaakt moeten worden om mogelijke verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

Zoveel mogelijk alleen reizen

Ook voor in de auto is het belangrijkste advies om zoveel mogelijk alleen te reizen. In een auto is het nagenoeg niet te realiseren om 1,5 meter afstand te houden. Is samen reizen onvermijdelijk, zorg dan dat de één voorin zit en de ander achterin. Dan is er in ieder geval nog extra afstand. Want wie denkt dat een auto een soort privé-isolatie is, heeft het mis. U zit weliswaar alleen in de auto, maar door het contact dat u heeft met anderen zoals bijvoorbeeld in de supermarkt, kunt u het virus mogelijk mee de auto innemen, en zo via bepaalde delen van de auto en de handen overdragen aan anderen.

Delen schoonmaken

Moet u toch onverhoopt gebruik maken van de auto, neem dan een aantal maatregelen in acht. Er zijn delen die u onvermijdelijk herhaaldelijk moet aanraken. Die kunt u het beste regelmatig schoonmaken. Denk hierbij aan de portiergrepen (zowel in de auto als daarbuiten), het stuur, de versnellingspook en het schermpje van de navigatie. Vergeet ook niet de greep aan de bijrijderskant en de achterklep mee te nemen en de sleutel. Desinfecteer deze delen regelmatig, zeker na bijvoorbeeld een supermarkt bezoek. Reinigen kan in principe gewoon met een sopje. Met alcohol kan ook, maar na stevig schrobben zou dit bijvoorbeeld de bekleding kunnen beschadigen.

Tanken

Als u moet tanken, maak dan voor het beetpakken van de slang gebruik van de plastic handschoenen die bij veel pompstations hangen. Zijn er geen handschoenen, maak dan gebruik van de papieren doekjes bij de pomp. Omdat niet overal doekjes en handschoenen hangen is het aan te raden om zelf altijd zakdoekjes in de auto mee te nemen. Zo heeft u altijd iets bij de hand om het handvat van de slag mee vast te pakken.

En komt u thuis na een ritje met de auto? Was dan als eerste de handen.

Lees ook: Maakt u uw autostuur wel eens schoon? Hij is vaak viezer dan een wc-bril

(Bron: AD/archief)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Weet U dat de productiekosten van IC apparatuur verviervoudigd zijn en dat de vrachttarieven voor medische apparatuur ook verviervoudigd zijn, sinds het uitbreken van de crisis.