handschoenen

Zo maakt u uw handschoenen en wanten goed schoon

Hoewel de winter officieel nog niet voorbij is, is de kans dat u nog handschoenen of wanten moet dragen waarschijnlijk verwaarloosbaar.  Voordat u ze definitief opbergt is het goed om ze schoon te maken, want op een gemiddelde handschoen of want zitten meer bacteriën dan op een wc-bril. Hoe u ze schoonmaakt? Wij leggen het uit. 

Leren handschoenen

Handschoenen en wanten van stof zijn vrij makkelijk te wassen, maar leren handschoenen zijn vaak een uitdaging. U kunt de buitenkant schoonmaken met een zeep op oliebasis. Maak hier een sopje van en neem de buitenkant af met een doekje. Pak vervolgens een microvezeldoekje om de buitenkant weer droog te maken, want anders ontstaan er vlekken. De binnenkant kunt u ook schoonmaken met deze sop. Ga hier ook weer met de microvezeldoek doorheen, zodat de kans op vlekken tot een minimum wordt beperkt. Trek de handschoenen na het schoonmaken even aan en hang ze daarna te drogen. Als het goed is zijn ze daarna een stuk frisser.

Wollen handschoenen of wanten

Exemplaren van wol hebben kunnen ook niet zomaar in de wasmachine. Het is beter om ze op de hand te wassen in een lauwwarm sopje met wasmiddel voor fijne was. Daarna kunt u ze afspoelen in water van dezelfde temperatuur. Wring ze daarna niet al te enthousiast uit, maar leg ze op een handdoek en duw er zachtjes op. Zo kan het water alsnog weg. Leg ze vervolgens op een droogrek.

Handschoenen van fleece

Fleece wordt veel gebruikt om handschoenen en wanten van te maken. Vaak zijn deze exemplaren vrij eenvoudig schoon te houden, want ze kunnen meestal gewoon in de wasmachine. Let er wel op dat u de trommel niet te vol doet en dat u een mild wasmiddel gebruikt. Ook is het niet handig om de handschoenen te heet te wassen, want fleece kan niet zo goed tegen hitte. Stop de handschoenen dan ook niet in de droger. Het is overigens ook verstandig om de handschoenen binnenstebuiten te wassen.

Skihandschoenen

Hoewel de meeste handschoenen en wanten dus vrij eenvoudig schoon te maken zijn, is het opfrissen van skihandschoenen wellicht iets lastiger. Hiervoor is vaak speciaal wasmiddel nodig en soms ook een speciaal impregneermiddel om de waterdichtheid te behouden. Bovendien is het verstandig om eerst de wasmachine leeg te laten draaien voordat u de handschoenen erin doet. Dit omdat er in de meeste wasmachines zeepresten zitten die slecht kunnen zijn voor de skihandschoenen.

Als u vervolgens de handschoenen zelf gaat wassen is het verstandig om te kijken op hoeveel graden u deze mag wassen. Als u het niet aandurft om ze in de wasmachine te wassen, kunt u dat natuurlijk ook met de hand doen. Ook dan doet u er goed aan om speciaal wasmiddel te gebruiken en ze eventueel te impregneren.

(Bron: Margriet, snowzone, Flair)

Geef een reactie