toilettas met toiletartikelen

Zo houdt u uw toilettas schoon en hygiënisch

Een toilettas wordt misschien minder intensief gebruikt dan een handtas, maar kan op den duur ook een hoop vuil herbergen. Door het soort producten dat u erin vervoert verzamelen zich al snel bacteriën. En dat is niet wenselijk in het geval van verzorgingsproducten die u onder andere op uw huid aanbrengt. 

Voedingsbodem voor bacteriën

Kammen, sponsjes, make-up en (natte) tandenborstels zijn een ideale voedingsbodem voor bacteriën en in een toilettas bestaan de ideale omstandigheden om snel verder uit te groeien. Maak hem daarom niet alleen schoon als u hem voor een langere vakantie meeneemt, maar ook bij uitstapjes tussendoor. Dat kunt u op verschillende manieren doen.

In de wasmachine

Het makkelijkst is het om de toilettas in de wasmachine te wassen. Daarvoor moet het gebruikte materiaal echter wel geschikt zijn. Soms bevat de voering een andere stof dan de buitenkant of is er voor de bodem bijvoorbeeld een versteviging van karton gebruikt. Doe de tas daarom alleen in de wasmachine als het etiket aangeeft dat dit mogelijk is.

Sopje

Met een sopje met groene zeep of een mild wasmiddel kunt u de oppervlakken ook afnemen, zonder dat de toilettas doornat raakt. Dit is een goed alternatief als die niet in de wasmachine kan.

Antibacteriële doekjes

Het werkt ook goed om alle oppervlakken af te nemen met antibacteriële doekjes. Neem daar ook alle vakjes bij mee. Deze doekjes zijn ook handig om de toiletartikelen zelf mee te reinigen. Zo plaatst u ze schoon in de tas en raakt die niet meteen weer vervuild bij het 1e gebruik ervan.

handtas schoonmaken
Lees ook: Uw handtas schoonmaken? Reinigen kan met deze methoden

Leren toilettas

Leren toilettassen kunt u afnemen met een licht vochtig doekje. Eventueel met een speciale lederreiniger. Let erop dat het leer niet te nat wordt en laat de toilettas na het reinigen bij kamertemperatuur drogen. Behandel zo nodig na met een speciaal vocht inbrengend middel voor leer, zodat het zacht en soepel blijft.

Make-up-poeders verwijderen

Make-up in poedervorm kan vlekken achterlaten. Klop de toilettas eerst goed uit boven de vuilnisbak. Behandel de vlek vervolgens met een kledingroller of stukje plakband. Of zet de stofzuiger erop, in een lage stand. Is het al te diep ingetrokken, behandel de vlek in de voering dan door er een druppel wasmiddel op te deppen en dit met een vochtig doekje na te deppen en was de toilettas vervolgens zo mogelijk in de wasmachine. Gebruik in elk geval geen make-up remover. Ook al is dit bedoeld om make-up te verwijderen, is dit meestal niet geschikt in het geval van textiel. De olie erin zal de vlek namelijk vaak verergeren. Andere soorten (make-up) vlekken kunt u bijvoorbeeld aanpakken met Aleppo zeep.

Natte tandenborstel

Een natte tandenborstel wakkert bacteriegroei extra aan. Plaats een gebruikte tandenborstel daarom altijd in een afgesloten koker of in een plastic zakje. Op die manier zorgt u er ook voor dat de borstel niet in contact komt met andere producten. Waarop weer andere bacteriën zitten, die u liever niet binnen krijgt tijdens het tanden poetsen.

Geurtjes verwijderen

Wilt u tussendoor alleen van een vies geurtje af, dan kunt u een kleine hoeveelheid baking soda in de toilettas strooien. Klop hem de volgende ochtend goed leeg of stofzuig hem op een lage stand voorzichtig uit.

Meer voorzorgsmaatregelen

Zorg voor een hygiënisch gebruik van uw verzorgingsartikelen. Maak nagelknippertjes schoon na gebruik en gebruik make-up artikelen niet langer dan op de verpakking aangeraden wordt. Reinig of vervang attributen als kwastjes en sponsjes tijdig. Ook een haarborstel of scheerborstel kan veel vuil bevatten, ook al is dat niet altijd op het oog zichtbaar. Spoel die dan ook goed uit voor u ze in uw toilettas meeneemt. En zorg dat zowel de tas als de inhoud ervan droog is voor u hem vult en sluit. Om het gevaar op lekken en vlekken te verminderen doet u er ook goed aan om spullen als zonnebrand goed te verpakken.

Dit artikel is eerder gepubliceerd en is door de redactie aangepast op 24 mei 2024. 

(Bron: Radar, HLN, RTL Nieuws, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie