vaatwasser

Tips tegen een stinkende vaatwasser en vaat

Niemand zit op een stinkende vaatwasser te wachten, maar er zijn allerlei oorzaken waardoor vieze luchtjes toch weleens opduiken. Bekijk tips om dat op te lossen en te voorkomen.

Wat stinkt er precies in de vaatwasser?

Onderzoek voordat u de stank oplost met bijvoorbeeld een verfrissend middel waar de vieze geur door veroorzaakt wordt. Een stinkende vaatwasser kan een uiting zijn van een groter probleem.

Luchten en tijdig aanzetten

Bij een vaatwasser die een poosje niet gebruikt wordt, kan de binnenruimte gaan stinken. Laat de deur van de vaatwasser dan een stukje openstaan. En laat vieze vaat niet te lang in de vaatwasser staan. De vaat zelf gaat dan namelijk ook stinken.

Wel of niet voorspoelen?

Verwijder met een mes of vork de grofste etensresten voordat u de afwas in de vaatwasser stopt. Zo voorkomt u al veel vuil, maar doe dit niet te grondig. Wanneer de afwas al is schoongespoeld hebben de enzymen uit het wasmiddel niets om aan vast te kleven. Daardoor kan het middel niet optimaal reinigen. Ook kost het voorspoelen onnodig veel water. Erg aangekoekte pannen of ovenschalen kunt u kort weken in wat koud water.

afwassen
Lees ook: Tips voor zuinig afwassen, met de hand of de vaatwasser

Vaatwasser tijdig reinigen

Als u de vaatwasser langere tijd niet reinigt, dan kan die verstopt raken. Waardoor uw vaat vies blijft en er vieze geurtjes ontstaan. Verwijder daarom regelmatig het filter en haal de etensresten eruit. Het fijne filter kan verstopt raken met vet, waardoor het vuile water niet goed weg kan. Door het filter onder de kraan te spoelen verwijdert u het vet. Met een afwas- of tandenborstel verwijdert u de laatste voedselrestjes. Ook de sproeiarm kan verstopt raken. Prik de gaatjes dan door, met bijvoorbeeld een satéprikker of spoel hem onder de kraan af, als hij eenvoudig eruit te halen is.

vaatwasser

Reinig de bodem van de vaatwasser

Buiten het filter kunnen er ook op de bodem voedselresten achterblijven. Maak een sopje van water en azijn en schrob de bodem. Azijn maakt niet alleen schoon, maar helpt ook tegen de geur. In plaats van azijn kunt u ook baking soda (zuiveringszout) en citroen gebruiken. Of kies voor een vaatwasreinigingsproduct.

Vergeet de deur niet

Er hoopt zich vaak vuil op in de randen van de deur en tegen het deurrubber. Naast dat dit stinkt kan het rubber ook worden aangetast. Waardoor er op termijn lekkage optreedt. Neem de randen en het rubber van de deur daarom regelmatig af met een vochtige doek of tandenborstel.

Draai op een heet programma

Laat uw vaatwasser af en toe leeg draaien op een heet programma en gebruik daar een reinigingsmiddel bij. Op de verpakking kunt u lezen hoe vaak dat nodig is. Veelal is dat 1 á 2 keer per maand. In plaats daarvan kunt u ook een kopje met witte azijn laten meedraaien. Zo spoelt de vaatwasser goed door en voorkomt u vervetting. Vervetting ontstaat als u vaak korte programma’s draait of programma’s met een lage temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de vaatwasser op den duur gaat stinken. Ook eventuele bacteriën worden gedood bij een hoge temperatuur, wat de vorming van geurtjes door bacteriën voorkomt. Sommige vaatwassers hebben een speciaal reinigingsprogramma, dat u kunt gebruiken.

Vaatwastablet
Lees ook: Vaatwastablet of -poeder? Dit zijn de verschillen

Geuren van een stinkende vaatwasser verfrissen en neutraliseren

Heeft u de stankproblemen verholpen, dan kunt u voor een langdurig fris effect zorgen met een verfrisser of een middel dat de geurtjes neutraliseert. Een verfrisser verbloemt vieze luchtjes met een sterke geur, zoals citroen. Een middel dat de stank neutraliseert geeft daarnaast als extra soms ook nog een frisse geur af. Deze producten zijn ook handig als u niet genoeg afwas heeft om dagelijks te draaien. Zo wordt de geur van de vaat die er dan wat langer in staat verbloemd.

Citroen tegen geurtjes (en strepen)

Leg ook eens een halve citroen in de vaatwasser wanneer u hem draait. Dit trucje zorgt ervoor dat uw vaatwasser én de vaat een frisse geur krijgen. Bijkomend voordeel is dat citroen voor streeploze glazen zorgt.

(Bron: Consumentenbond, Expert, Radar, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  dragon says:

  Wij hebben geen vaatwasser, dat vinden we niet nodig ,als je met z’n 2en bent.
  Het samen afwassen en drogen is in 10minuten gebeurt.
  Bij gebruik van een vaatwasser moet je eerst alles afspoelen, en inruimen.
  Heel veel dingen mogen niet in de vaatwasser.
  Dan moet er van alles aan chemische middelen in,.
  Glansspoelmiddel voor de glazen.
  Anders worden ze melkglasachtig.
  Na enige uren, met veel storende geluiden, kan je alles er weer uitladen, en opbergen.
  Na een jaar of 5 gaat zo’n ding stuk, en moet er een reparateur langskomen.
  Na nog eens 5 jaar kan het bij het grof vuil.
  En mag je weer €800 -€1000 neertellen, voor een nieuwe.
  Voor grote gezinnen is het een nuttig apparaat.
  Voor ons is een teiltje met wat sop en een borsteltje prima !!

  Lijster says:

  I.p.v. drie keer per dag af te wassen
  ( lees: eerste afspoelen – wassen – naspoelen en dan afdrogen)
  en dit alles dus drie keer per dag.
  of op het aanrecht de hele dag kijken naar een vieze vaat .
  Een goede vaatwasser gaat zeker 20 jaar mee en je mag niet eens
  voorspoelen!
  Altijd een opgeruimde aanrecht 😁
  En wat de chemicaliën betreft zit er vast niet veel verschil
  tussen de handafwas en de vaatwasser.

  vermp00 says:

  Alle tips hier en op internet ten spijt. Je krijgt de stank niet weg. Vooral nieuwe vaatwassers hebben er last van. Oorzaak? Wij consumenten worden weer opgelicht. Vaatwassers zijn zogenaamd zuiniger. Dat is niet echt waar. De vaatwassers worden niet meer zo heet. Gevolgen: sneller verstopte afvoer en nare luchtjes want vet en andere resten lossen niet goed meer op. Wat ons uiteindelijk van de vieze lucht afhielp was een product met de naam Clean & Care recommended by AEG Electrolux Zanussi. Wij kochten het bij Expert. Waar ook deze geweldig tip van kregen. Alle stank is weg.

  Berck says:

  Ruim een jaar met fases last gehad van een stinkende vaat. Borden, kopjes, alles had een vieze geur.
  Alle tips die op internet staan geprobeerd maar niets hielp.
  Nu heb ik een tijdje geleden een stankafsluiter in de afvoerleiding van mijn keuken geplaatst en de vieze geur in de vaatwasser en van de vaat is weg! Een stankafsluiter is voor weinig geld te koop en kan zowel horizontaal als verticaal in de leiding geplaatst worden.