schoonmaken

Schoonmaken in coronatijd: alles 20 seconden lang boenen?

Het RIVM adviseert Nederlanders om hun handen zeker 20 seconden te wassen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Geldt deze regel alleen voor handen, of moet u oppervlaktes in huis nu ook minimaal 20 seconden schoonmaken? 

20 seconden poetsen?

RTL Nieuws verzamelt sinds het begin van de coronacrisis coronavragen van Nederlanders via hun website. Een van de vragen die zijn binnenkrijgen is “moet je elk oppervlak in huis ook 20 seconden schoonmaken?”

Gladde oppervlaktes

RTL contacteert het RIVM. Het antwoord? Nee. U hoeft lang niet alle oppervlaktes in uw huis nu 20 seconde lang schoon te maken. Dat heeft volgens het RIVM alles te maken met het reliëf. “Als je bijvoorbeeld je aanrecht schoonmaakt met de juiste reinigingsmiddelen, dan is dat dus voldoende. Gladde oppervlakten zijn niet te vergelijken met je handen.”

Waarom 20 seconde?

Want aan handen kan veel vuil blijven kleven, waardoor zij zorgvuldig schoongemaakt moeten worden. Het vuil kan zich bijvoorbeeld ophopen onder de hagels, tussen de vingers of in de handpalm. Om dit weg te krijgen, is 20 seconden wassen een must. “Als je je handen niet alleen even onder het water wilt houden, maar ze goed wilt wassen met water en zeep, dan moet je bijvoorbeeld ook je vingertoppen reinigen en onder je nagels schoonmaken. Dat kost 20 seconden”, aldus het RIVM tegenover RTL Nieuws. Volgens het instituut kunt u het schoonmaken van de handen het best vergelijken met het schoonmaken van een peper. Dat moet ook grondig gebeuren om al te pittige verrassingen te voorkomen.

Niet langer, wel vaker

Hoewel het extra lang schoonmaken van (gladde) oppervlaktes in huis dus niet nodig is, is het wel raadzaam zijn om ze vaker te reinigen dan u gewend bent. Denk bijvoorbeeld aan trapleuningen, lichtknoppen of grepen van keukenkastjes. U kunt dit doen met warm water en allesreiniger.

Extra hygiëne in de keuken

Ook doet u er goed aan om uw theedoeken en vaatdoekjes dagelijks te vervangen als u dit al niet deed. Dit advies is niet nieuw, want het Voedingscentrum adviseert dit al tijden Toch is het nu extra actueel, omdat u, naast bacteriën die voor een voedselvergiftiging kunnen zorgen, natuurlijk ook geen deeltjes van het coronavirus door uw keuken wilt verspreiden. Hoewel de kans klein is dat het virus zich verspreidt via objecten of stof, is het toch goed om hier bedachtzaam op te zijn.

(Bron: archief, RIVM, RTL Nieuws)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  maxwout says:

  Dat is wel een hele pittige peper als je daarmee de boel kan verassen 😉

   MAX Vandaag says:

   Beste maxwout, bedankt voor uw reactie. Oeps foutje en inmiddels aangepast!

   Ettore says:

   Lugubere combinatie inderdaad: hete peper en verassing. Staat gelijk hoog op de schaal van Scoville.

  GeerlingsTFM says:

  Zijn de multi-reinigingsdoekjes van Dettol ook geschikt om trapleuningen etc. te reinigen?