baking soda

Wat is baking soda en wat kunt u er allemaal mee doen?

Met alle lekkere kerstdiners in aantocht moeten er natuurlijk lekkere recepten worden uitgekozen. Grote kans dat u in die recepten baking soda tegenkomt. Maar wat is baking soda eigenlijk? Is het hetzelfde als bakpoeder, of toch niet? En wat kunt u naast bakken nog meer doen met baking soda?

Niet hetzelfde

Baking soda wordt ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd. Ondanks dat u ook dit poeder gebruikt om mee te bakken, is het niet hetzelfde als bakpoeder. U kunt baking soda dan ook niet in plaats van bakpoeder gebruiken.

Wat is baking soda?

Baking soda zorgt ervoor dat uw baksels beter rijzen. Het heeft een sterkere werking dan bakpoeder, omdat baking soda wanneer het in aanraking komt met zuren, zoals azijn, karnemelk of citroensap, koolstofdioxide produceert waardoor uw baksel luchtig wordt. Gebruik baking soda daarom alleen als u zuurhoudende ingrediënten gebruikt tijdens het bakken. Als er geen zuur in het baksel zit zal het deeg niet rijzen en bestaat ook de kans op een vieze nasmaak.

Wanneer toevoegen

Voeg baking soda altijd als laatste ingrediënt toe, vlak voordat het baksel de oven in gaat. Het natriumbicarbonaat begint namelijk direct te werken, zodra het in aanraking komt met zuur. Bij het gebruik van bakpoeder is dit minder belangrijk, omdat de meeste bakpoeders pas rijzen tijdens het bakken.

Verschil met bakpoeder

Een ander verschil tussen baking soda en bakpoeder is dat er een droog zuur aan bakpoeder wordt toegevoegd. Dit chemische middel laat deeg rijzen. Bakpoeder kan, in tegenstelling tot baking soda, gist in recepten vervangen. Dit kan omdat bakpoeder geen andere geur en smaakstoffen aan het deeg toevoegt, er blijft enkel een kleine hoeveelheid zout achter.

Pas op met verwisselen

Ondanks dat baking soda en bakpoeder ongeveer dezelfde eigenschappen hebben, zal uw baksel waarschijnlijk mislukken wanneer u baking soda gebruikt terwijl er bakpoeder in het recept staat. Andersom is het wel mogelijk om bakpoeder te vervangen door baking soda, maar dan dient u wel op te letten bij de hoeveelheden. Van baking soda is over het algemeen namelijk minder nodig dan van bakpoeder.

Hier kunt u baking soda ook voor gebruiken

Naast bakken is er nog veel meer mogelijk met baking soda. Wij hebben de mogelijkheden voor u op een rij gezet.

 • Verzacht een zonverbrande huid en insectenbeten.
 • Haalt vlekken uit vloerkleden en matrassen.
 • Laat onfrisse geurtjes van snijplanken, prullenbakken en schoenen verdwijnen.
 • Laat zilveren sieraden weer glanzen.
 • Vergemakkelijkt het verwijderen van splinters.
 • Is in combinatie met water en maïzena te gebruiken als deodorant.
 • Verwijdert de gele kleur van uw nagels.
 • Maakt een ruwe huid weer zacht.
 • Houd snijbloemen langer mooi door baking soda toe te voegen aan het water.
 • Voorkomt en verhelpt een verstopping in de afvoer.
 • Weekt bloedvlekken uit textiel.
 • Maakt uw magnetron schoon.

(Bron: 24Kitchen, Margriet)

Geef een reactie

Reacties (19)

  koelemaan says:

  , U kunt bakpoeder dan ook niet in plaats van bakpoeder gebruiken, ….Mis ik iets? Bedankt voor alle tips wat je met bakingsoda allemaal kunt doen. Graag de volgende keer ‘hoe te gebruiken’ al die tips. Alleen zilver bestek weer zn glans geven was mij bekend…

   MAX Vandaag says:

   Beste koelemaan, bedankt voor uw reactie. Het moest natuurlijk zijn: U kunt baking soda dan ook niet in plaats van bakpoeder gebruiken. We hebben de tekst aangepast.

  AyrtChaRo says:

  Tip voor gebruik Baking soda,

  Een aangebrande pan is zo gebeurd, probeer met een houten spatel het meeste eruit te schrapen, dan een bodem (schoonmaak)azijn en 1 eetlepel Baking soda in de pan doen en dan langzaam naar het kookpunt brengen en je kan dan zo het aangebrande eruit vegen

  AnneliesV says:

  Ik gebruik baking soda als ik maagproblemen heb. Liep er al weer maanden mee totdat mijn man mij eraan herinnerde het met baking soda te proberen. Ik heb nu geen last meer van mijn maag. Bovendien versterkt het je immuumsysteem. Als je dreigt verkouden te worden wil het nog wel eens helpen. Twee theelepeltjes in een glas water innemen en herhalen naar behoefte.

   Adrya says:

   Goede tip, dank je.

   CarlaW says:

   Op het pak baking soda staat dat je per 24 uur niet meer dan 7 halve theelepels opgelost in water mag gebruiken en boven de 60 niet meer dan 3 halve theelepels. En ook dat je dit niet langer dan twee weken na elkaar moet doen. Ook staat er dat je je dokter moet raadplegen als je medicijnen gebruikt omdat het interactie daarmee kan aangaan. Dus voorzichtig zijn.

  Tveer says:

  Volgens mij is de tekst nog niet aangepast over het verwisselen.

  Gr.Tveer

  Jacm says:

  Wat een interessant artikel, maar het zou wel duidelijker zijn als de 2 termen niet door elkaar gehusseld worden!
  M.vr.gr.

  Adrya says:

  Waar kan ik baking soda kopen?
  Nog een tip, strooi een laagje onderin de kattenbak, dan de kattenbakvulling erop, absorbeert de vieze luchtjes.

   MarydG says:

   Ik koop het bij Jumbo, het staat bij de bakprodukten.

  KLEIJ says:

  Beste Redactie,

  Het laatste hoofdstuk van dit artikel heet ‘Hier kunt u baking soda ook voor gebruiken’, maar in de tekst daaronder wordt gezegd wat er nog meer mogelijk is met bakpoeder. De verwarring is dus nog niet opgelost.

  Birgit van Pijkeren says:

  “zal uw baksel waarschijnlijk mislukken wanneer u baking soda gebruikt terwijl er bakpoeder in het recept staat. Andersom is het wel mogelijk om bakpoeder te vervangen door baking soda, “. Volgens mij klopt deze zin niet. Ik vind het een heel verwarrend stuk.

  Jojo52 says:

  Ik gebruik een snufje bakingsoda in mijn water tegen verzuring van mijn spieren. Helpt fantastisch! Ik kan eindelijk doorsturen en hoef niet meer iedere 3 bochten te wachten vanwege erge pijn in mijn benen. Ook bij andere sporten als Pilates zijn de oefeningen beter vol te houden

   Jojo52 says:

   Door skiën moet het zijn

  Andrea51 says:

  Omdat ik erg allergisch ben en niet tegen tandpasta kan poets ik 1 keer per week mijn tanden met baking soda. Ze worden er ook nog witter van. Niet 2 keer per dag ermee poetsen want dan schuurt het te veel tandglazuur weg, maar op deze manier kan het prima. Was een idee van mijn arts.

   witkwast65 says:

   Gebruik banking soda of ook wel maagzuur in de gerechten van kool sneller gaar en beschermer voor mag, ook als maag drankje een mespuntje in glas water

  peter1943 says:

  Ik gebruik natriumbicarbonaat bij het poetsen van mijn tanden. Geloof me het helpt echt!
  Omdat het geen smaak heeft, poets ik nog even na met tandpasta voor de frisse smaak.
  Groet Peter de Haan Heemstede.

  AdeJH says:

  Annelies V schrijft dat zij baking soda gebruikt bij maagproblemen. Hoe past zij dit toe? Met water oplossen en welke hoeveelheid gebruik ik dan? Is hier ook een vast tijdstip voor nodig om het in te nemen?Graag reactie.

  madeliev says:

  Ik krijg bij het lezen van het lijstje – o.a. voorkomt en verhelpt een verstopping in de afvoer – een beetje een raar gevoel. Dit gebruiken we dus ook tevens in baksels, jakkes