Schoonmaken

Schoonmaken met ketchup en cola

Sommige voedingsmiddelen die u in het dagelijks leven gebruikt kunnen ook heel handig zijn bij het schoonmaken. Weet u bijvoorbeeld waar u een komkommerschil voor kunt gebruiken? Of wat u kunt schoonmaken met cola en een rauwe ui?

Tafelzout lost vlekken op

Zout is handig wanneer u een vloeistof zoals wijn morst op het tapijt of op uw kleding. Zout neemt namelijk vocht op. Strooi de korrels royaal over de vlek, laat het even rusten en spoel tot slot af met water. Grote kans dat de vlek nu een stuk minder aanwezig is.

Ketchup op koper

Deze saus is natuurlijk lekker op de hamburger, maar ketchup is ook heel geschikt als vervanger van koperpoets. In ketchup zitten namelijk veel zuren die er voor zorgen dat koperen oppervlakken weer mooi gaan glimmen.

Walnoot tegen krassen

Zit er een kras in uw houten tafel? Haal dan een walnoot uit de schelp en wrijf er zachtjes mee over de kras. Op deze manier komt er olie vrij uit de noot en dat trekt in de kras. Laat het vervolgens 10 minuten intrekken en verwijder de olie daarna met een droge doek. De kras moet nu een stuk minder zichtbaar zijn.

Pindakaas haalt kauwgom weg

In pindakaas zit veel olie en daardoor is het niet alleen lekker als broodbeleg, maar ook handig voor het huishouden. Kauwgom op de vloer of in uw haren? Smeer er een beetje pindakaas op, laat het even intrekken en vervolgens komt de kauwgom een stuk makkelijker los.

Komkommerschil verwijdert vlekken

U kunt de schil van een komkommer gebruiken om vlekken van muren en andere oppervlakken te verwijderen. En dat is niet het enige waarvoor u dit voedingsmiddel in het huishouden kunt gebruiken. Wanneer u met een stuk schil over de badkamerspiegel wrijft, voorkomt dat het beslaan van de spiegel terwijl u aan het douchen bent.

Rauwe ui tegen aanbakresten

Krijgt u het rooster van de barbecue onmogelijk schoon? Gebruik eens een rauwe ui. Warm de barbecue op en wrijf met de helft van een rauwe ui over het rooster. De sappen van de ui maken de aanbakresten los zodat u die nu gemakkelijk kan verwijderen.

Suikerklontjes in de bloemenvaas

Niet alleen mensen, maar ook bloemen houden van suiker. Daarom is het een goed idee om een paar suikerklontjes in de bloemenvaas te doen. Meng het met water en 2 theelepels azijn en uw bloemen blijven langer mooi. U kunt ook suikerklontjes in de koektrommel stoppen, de koekjes blijven dan langer vers omdat de klontjes vocht opnemen.

Cola lost roest op

Deze frisdrank kent u misschien al wel als huishoudmiddel. Cola is het ideale middel tegen roest want het lost alles op. Zit een roestige schroef helemaal vast? Gooi er wat cola overheen en u draait hem in een handomdraai weer los.

Glasscherven oppakken met brood

Als u een glas laat vallen is het vaak lastig om alle scherven en glassplinters op te ruimen. Brood lost dit probleem op. Maak een snee brood vochtig en druk vervolgens zachtjes op de scherven. Zelfs de kleinste stukjes glas zullen aan het brood blijven kleven. Op deze manier zijn de glasscherven zo opgeruimd.

Op 15 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: 24Kitchen, Flair online)

Geef een antwoord

Reacties (9)

  Laurina70 says:

  Goed om te weten hoe wij in deze tijd met nieuwe ingrediënten van alles kunnen doen.
  Idee om hier een boekje over te maken.???

  Groet en succes
  Marianne Hagendoorn.

  Nelleke reageert says:

  Zo heb ik ook nog wat tips:
  – vlek in kleding, maakt niet uit wat voor vlek: druppel wat afwasmiddel op de vlek en zo de
  wasmachine in, vlek weg.
  – Doe bij elke wasbeurt een scheutje witte azijn, heeft 3 voordelen: goed voor de wasmachine,
  goed voor de kleuren van het wasgoed en goed tegen luchtjes van teveel waspoeder wat kan
  stinken. Bovendien is dit een stuk goedkoper dan antikalk.
  – Gladde douchevloer: flinke scheut schoonmaakazijn op een emmer water, over de douchevloer
  gooien en laten intrekken en drogen. Daarna afspoelen met water. Gladde vloer is weer opgelost.
  Doe dit zelf ongeveer 1x p/m, werkt perfect.

   jantsje51 says:

   Ik gebruik de azijn van Groenland, met een geurtje i.p.v. wasverzachter.

   Johanna56 says:

   SUPERTIP!!!!
   Coral van die azijn in de wasmachine.
   DANKJEWEL.

  Miep Kraak says:

  Sinds een paar maanden ben ik in het bezit van een nieuwe wasmachine. Het is mij door de fabrikant ten zeerste afgeraden om azijn en/of soda toe te voegen tijdens het wasproces, iets wat ik voorheen altijd deed tot volle tevredenheid. Plus dat ik te horen kreeg dat waspoeder beter voor de machine is dan vloeibaar wasmiddel omdat door dit laatste een vettige laag achterblijft.
  Ik raak een beetje in verwarring. Wie helpt?

   MAX Vandaag says:

   Beste Miep Kraak, bedankt voor uw reactie. In het artikel https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/waspoeder-of-vloeibaar-wasmiddel-wat-is-beter/ hebben wij daar meer informatie over.

   morgen beter says:

   Vloeibaar wasmiddel tast ook het rubber in de wasmachine aan. Het heeft mij ooit een Miele machine gekost. Dus voor mij nooit meer een vloeibaar wasmiddel.
   Schoonnmaakzijn in het wasverzachter bakje verwijdert kalk en vieze geuren.
   Beide tips kreeg ik van Miele.

  maxwout says:

  Komkommerschil over de badkamerspiegel wrijven tegen beslaan van de spiegel. Is dit dan de binnenkant of de buitenkant van de schil?

   ladybug848 says:

   Maxwout: Dat vroeg ik me ook heel even af, maar als je de buitenkant kon gebruiken, dan hoefde je de komkommer niet te schillen. De binnenkant is sappiger, dus die zou ik doen.