Theedoek

Theedoek vaak bron van ziekmakende bacteriën

Wie een theedoek voor meer dan alleen het afdrogen van de vaat gebruikt of hem met meerdere mensen deelt heeft een groter risico om een voedselvergiftiging op te lopen. Dat blijkt uit onderzoek naar ziekteverwekkers op de in zovele huishoudens gebruikte doek.

Afdrogen van de handen

Wetenschappers van de universiteit van Mauritius hebben gedurende een maand 100 theedoeken onderzocht. Daaruit blijkt dat theedoeken die naast het afdrogen van bestek en servies ook worden gebruikt voor het schoonvegen van oppervlakken en het afdrogen van de handen beduidend meer bacteriën bevatten dan theedoeken die voor één zaak gebruikt worden.

Ziekteverwekkers

Op bijna de helft van de theedoeken zijn ziekteverwekkers aangetroffen, waarbij het in 36 procent van de gevallen om bacteriën uit de coliforme groep gaat. Waaronder de E. colibacterie, die voedselvergiftiging kan veroorzaken. De onderzoekers stellen dat de theedoeken besmet kunnen zijn door onhygiënische gewoonten na wc bezoek. De E.coli bacterie blijkt vooral te groeien op vochtige theedoeken.

Gezinsgrootte en dieet van invloed

Wat ook opvalt is dat andere coliformen en de MRSA-bacterie vooral zijn gevonden in huishoudens waar vlees wordt gegeten. Daarnaast is de gezinsgrootte van invloed. Hoe meer mensen de theedoek gebruiken, hoe meer ziekteverwekkers er ontstaan. Bij huishoudens met kinderen en gezinnen met een lagere sociaal-economische achtergrond worden daarnaast meer bacteriën aangetroffen dan in families die welvarender zijn of waar er geen kinderen wonen.

Klachten

Wie via de theedoek besmet raakt met coliformen kan te maken krijgen met maagkrampen, koorts en overgeven. Ernstiger klachten kunnen ook voorkomen, zoals longontsteking en ademhalingsproblemen. Stafylokokken kunnen leiden tot levensbedreigende aandoeningen zoals hersenvliesontsteking en het toxisch shocksyndroom.

Tips

  • Gebruik een theedoek alleen voor het afdrogen van de vaat en gebruik keukenpapier om oppervlakken af te vegen.
  • Gebruik een theedoek nooit om de handen af te drogen.
  • Gebruik een theedoek alleen als hij droog is en vervang hem als hij nat is.

Lees ook: zo hebben bacteriën geen kans in uw keuken, waarin we vertellen hoe u de afwasborstel, het vaatdoekje en de theedoek in de keuken het beste (niet) gebruikt.

(Bron: AD, NU.nl)

Geef een reactie