bril

Zo krijgt u uw bril echt schoon én deze methoden zijn af te raden

Iedere brillendrager krijgt te maken met vervelende vegen op de glazen, die het zicht belemmeren. Dan zijn er verschillende mogelijkheden om ze weer schoon te maken. Maar niet elke manier van reinigen is even goed of effectief. We zetten op een rij wat u beter niet en juist wel kunt doen.

Niet doen

 • Heet water gebruiken. Natuurlijk lost vuil hier beter in op, maar door de hoge temperatuur kan de bril verbuigen.
 • (Vochtige) papieren doekjes gebruiken. In papieren zakdoekjes, keukenpapier, servetten, maar ook de kant en klare vochtige papieren brillendoekjes zitten houtvezels. Deze kunnen de brillenglazen behoorlijk beschadigen. Bovendien zit in de vochtige brillendoekjes vaak alcohol en dat kan de deklagen van het glas aantasten.
 • Een kledingstuk gebruiken. Even niets anders bij de hand dan een stuk trui, rok of blouse? Dan is dit toch af te raden als poetsmiddel voor de brillenglazen. Ook in textiel zitten namelijke minuscule (hout)deeltjes die de coating van de glazen beschadigen. Misschien blijft dit lange tijd niet zichtbaar, maar na verloop van tijd zult u merken dat uw zicht minder wordt door de krasjes op de glazen.
 • Afwasmiddel met citroen gebruiken. In een afwasmiddel met citroen kan het zuur de coating van de glazen aantasten. Ook is dit geen geschikt schoonmaakmiddel bij kunststof monturen.
 • Glassex gebruiken. Het lijkt voor de hand liggend de brillenglazen schoon te maken met een middel dat speciaal bedoeld is voor glas, maar brillenglazen zijn anders dan gewoon glas. In Glassex zitten stoffen die de lagen op een bril kunnen aantasten.

Wel doen

U weet nu hoe u uw bril in elk geval niet moet schoonmaken, maar er zijn gelukkig ook hele effectieve en veilige manier om dat wel te doen:

 • Een schone microvezeldoek gebruiken. Een microvezeldoek heeft goede eigenschappen om de glazen te reinigen. Ze maken grondig schoon en laten geen krassen achter. Zorg wel dat u de doek regelmatig wast, want alleen schone doeken zijn effectief. En laat wasverzachter daarbij achterwege, aangezien de stoffen die daar in zitten anders een vettig laagje achter laten op uw glazen. Zit er grof vuil op de bril, spoel dit er dan eerst af met water, omdat er anders alsnog krassen kunnen ontstaan.
 • Het meegeleverde brillendoekje gebruiken. Voor minimale vlekken kan het brillendoekje gebruikt worden dat veelal met brillen meegeleverd wordt. De structuur hiervan is geschikt voor brillenglazen. Ook bij deze doekjes geldt dat zij af en toe gewassen moeten worden, zonder wasverzachter te gebruiken.
 • Lauw water gebruiken. Door de bril onder lauw, stromend water te houden, zal het meeste vuil verwijderd worden. Is dit niet doeltreffend genoeg, dan is het gebruiken van een neutrale zeep of afwasmiddel een optie. Zoals hierboven beschreven mag er in elk geval geen citroen in zitten. Maak de bril vervolgens droog met een microvezeldoekje, een schone theedoek, of het doekje dat met de bril meegeleverd is.
 • Speciale reinigingsspray gebruiken. Reinigingssprays voor brillen is speciaal ontwikkeld om brillen te reinigen zonder ze te beschadigen. Gebruik een microvezeldoekje of theedoek om de spray te verdelen en de glazen weer te drogen.
 • Ultrasoon (laten) reinigen. Sommige opticiens bieden als kosteloze service aan om de glazen met een speciaal ultrasoon apparaat te reinigen. Deze apparaten zijn overigens ook te koop voor particulieren, maar dan zijn er dus wel kosten aan verbonden.

Extra tips:

 • Zet de bril met 2 handen op en af. Zo worden de pootjes het minst belast en komen uw vingers niet in contact met de glazen, waardoor vetvlekken worden voorkomen.
 • Houd de bril tijdens het schoonmaken bij voorkeur bij de neusbrug vast en niet bij de poten, om verbuigen te voorkomen. Of houd het glas bij de zijkanten vast.
 • Kies brillenglazen met een speciale, vuil werende coating. Er vestigt zich dan minder vuil aan de glazen, waardoor ze minder vaak schoongemaakt hoeven te worden.
 • Vergeet niet ook af en toe het montuur zelf te reinigen. Dat staat namelijk in contact met uw gezicht en kan bijvoorbeeld vuil worden door zweet, huidschilfers of make-up. Geef daarom ook de neusbrug, poten en de rest van het montuur een regelmatige poetsbeurt.
 • Vervoer de bril in een brillenkoker en leg hem nooit met de glazen naar beneden neer. Hierdoor blijven de brillenglazen zoveel mogelijk vrij van beschadigingen. Onbeschadigde glazen nemen minder vuil op en zijn daardoor sowieso al schonere glazen.

Lees ook: zelf vlekken en geuren verwijderen van het vloerkleed, zo doet u dat.
Dit gebeurt er als u uw beddengoed niet regelmatig verschoont.
Zo maakt u uw magnetron weer blinkend schoon.
Zo kunt u uw oren beter niet meer schoonmaken.
Deze manieren van schoonmaken maken uw huis niet schoon, maar vies.
Schoonmaken met ketchup en cola.
Maakt u uw autostuur wel eens schoon? Hij is vaak viezer dan een wc-bril.
Zo maakt u de caravan of camper het beste schoon voor hij de stalling in mag.

(Bron: Eyewish, Specsavers, Pearle, Hans Anders, Kassa, Mister Spex)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  Pieter den Hertog says:

  het schoonmaken van de brillenglazen doe ik al jaren met gebruik van ‘jodenlijm’ en 2 vingers; wat is ‘jodenlijm’: gewoon een beetje ‘spuug uit de mond’ op duim en wijsvinger, de glazen met die bevochtigde duim en wijsvinger poetsen, (de huid werkt als een borsteltje) en met een droog en schoon (zak-) doekje na wrijven. er is geen beter middel met zo’n afdoend resultaat.

  Harry B says:

  Sommige brillenglazen zijn zo vuil geworden dat je echt heel goede ogen moet hebben om er nog wat door te kunnen zien………

  MariekeV says:

  Is er ook een manier om je brillenglazen minder snel te laten beslaan?

  Chapeau says:

  Gebruik volgende manier al jaren met succes: spoel met lauw water de gehele bril eerst af, om zand e.d. te verwijderen. Paar druppels Dubro afwasmiddel of ander merk, op beide kanten van de bril, eventueel ook op het montuur, vervolgens beide glazen en montuur schoonmaken, en afdrogen met papieren keukenrol. Klaar is Kees!