druiven

Tip 21: aanplanten en snoeien van druiven

Najaar en winter zijn een goede tijd om een druiven te planten. De bodem moet een beetje kalk bevatten en de druif moet beslist zonnig staan. Plant hem op een open plek, dan heeft hij minder last van schimmels. De plek mag niet te nat zijn, maar wel humusrijk.

Zorg dat er voldoende steun is, bijvoorbeeld een pergola, want het zijn snelle groeiers. De blauwe ‘Boskoop Glorie’ en de witte ‘Vroege van der Laan’ zijn goede soorten voor ons klimaat. De witte soort ‘Bianca’ heeft weinig last van schimmels. Zet de kluit voor het planten even in een emmer water. Maak het plantgat diep genoeg los, zodat de wortels goed kunnen groeien. Zet hem zo in de grond zodat de entplek boven de aarde blijft en vul aan met humeuze grond.

Geef hem op dat moment nog een beetje water en druk later de grond goed aan. Na het planten moeten de lengtetakken geleid worden. Hierop ontstaan zijscheuten en die moeten rond de Kerst teruggesnoeid worden tot 2 of 3 ogen. Na januari niet meer snoeien, omdat de druif dan gaat bloeden. Werk altijd met schoon en scherp gereedschap om te voorkomen dat de druiven besmet worden met schimmels.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 51 en 52 2021

Geef een reactie