kerststukje Skimmia japonica

Tip 18: kerststukjes uit eigen tuin

Het is leuk om zelf kerststukjes te maken en het materiaal daarvoor uit uw eigen tuin te halen. Hiervoor moeten dan wel de nodige planten aangeplant worden. Als ondergrond van een kerststukje gebruikt men vaak coniferengroen, zoals Thuja of Portugese laurier. Skimmia japonica ‘Rubella’ met mooie paarse bloemknoppen wordt veel gebruikt. Van de siergrassen is Chasmanthus latifolium, met bamboe-achtig loof erg mooi.

Van de vaste planten zijn lavendel en rozemarijn vanwege de geur prima voor kerststukjes. Van veel vaste planten zijn de uitgebloeide bloemen erg mooi, bijvoorbeeld de kogeldistel en de dropplant. Wil men bessen gebruiken, dan is Ilex aquifolium ‘J. C. van Tol’ geschikt en ook nog eens een mooie heester. Een andere besheester is Callicarpa met mooie paarse bessen.

Leucothoe ‘Zeblid’ heeft mooi roodbruin blad om de gaatjes te vullen. Ook Nandina domestica is hiervoor geschikt. Veelgebruikt voor kerststukjes worden de bloemknoppen van klimop en hiervoor is Hedera helix ‘Arborescens’ geschikt. Dit is de struikklimop; hij wordt ongeveer 90 cm hoog en woekert niet. Als men een elzenboom plant, zijn de elzenproppen goed te gebruiken. Heel apart is Cryptomeria japonica ‘Cristata’ met bandvormige takken, die aan een hanenkam doen denken.

Bekijk ook de cursus kerststukken maken van Krijns dochter Miranda en Koen op de Kerstkaart, waarbij Koen Bugter met Miranda Spaan op zoek gaat naar ingrediënten voor kerststukjes.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 50 2020

Geef een reactie