winterklaar

Tip 22: zo maakt u uw tuin winterklaar

In december zijn er veel klussen om de tuin winterklaar te maken. Zo kunt u nog bloembollen planten, vooral tulpen en hyacinten kunnen dan nog de grond in. De plantdiepte is ongeveer 2 maal de bolhoogte. Knip de uitgebloeide vaste planten niet af, ook al is het geen fraai gezicht. Ze beschermen zichzelf zo tegen de vorst en veel vogels kunnen hieronder tegen de kou schuilen en altijd iets van hun gading vinden, zoals zaden en kleine beestjes.

Bij rijp of sneeuw krijg je een betoverend geheel. Het gras kan nog steeds gemaaid worden; maai iets minder kort. Als er afgemaaid gras op het gazon ligt, moet dit beslist verwijderd worden. Bij de 1e nachtvorst stopt de groei. Loop nooit op bevroren gras, dat ziet er bij dooi niet zo mooi uit. Ook is het in december tijd om de druif te snoeien; zorg voor lengtetakken, daarna alle zijtakken tot 1 of 2 ogen terugsnoeien. Bij sneeuwval is het verstandig de coniferen sneeuwvrij te maken, bij te veel sneeuw op de takken ontstaat de kans dat deze breken. De meeste potplanten zijn niet vorstbestendig, een nachtvorst overleven sommige wel. Terracottapotten vriezen soms stuk, zet de planten met pot en al in een vorstvrije ruimte en geef ze af en toe een beetje water, vooral de groenblijvende.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 51 2022)

Geef een reactie