Tip 5: kerststukjes maken

Zodra de winter langzaam begint in te treden en Kerstmis voor de deur staat is het tijd voor een portie creativiteit! Kerstboom in huis, kerstkrans aan de deur en lekker aan de slag met het maken van een kerststuk. Maak met de snoeischaar een rondje door de tuin om te kijken wat er nog mooi is aan plantmateriaal om te gebruiken voor het kerststuk. Dan heeft u iets anders in huis dan de fabrieksmatig gemaakte stukjes die allemaal op elkaar lijken. U moet dan wel zorgen dat die materialen uit de tuin te halen zijn en eventueel nu wat planten uitkiezen en in de tuin planten voor volgend jaar. Als basis gebruik je vaak de takken van Coniferen, Hedera en Nobilis. De rode bessen van de Hulst en Skimmia geven kleur aan het geheel, net als het rode blad van Leucothoe, dat uitzonderlijk lang goed blijft in huis.

Nandina (Hemelse bamboe) geeft ook een mooi rood kleuraccent en het zilveren loof van Calocephalus brownii is ook leuk te verwerken in een kerststuk. De witte bloemen van de Viburnum tinus steken ook mooi af tegen al dat groen. Maar vaste planten hebben in de winter ook mooie zaadhoofden, die goed te gebruiken zijn in een kerststuk. Je kunt hierbij denken aan Dipsacus, de grote Kaardebol.

Chasmanthium is een sierlijk grasje, net als de pluimen van Miscanthus en Pampasgras. Deze zijn ook leuk te verwerken en geven het kerststuk een natuurlijke uitstraling. Het grijze blad van de Eucalypthus wordt ook veel verwerkt in kerststukken en een mooie tak van een oude appelboom is ook decoratief. Evenals het blad van de wintergroene laurieren (bijvoorbeeld de Portugese Laurier met zijn rozerode stelen), Osmanthus (schijnhulst) en de Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg). Al deze soorten blijven ook lang goed in een kerststuk, wel af en toe wat watergeven als dat kan. Als u nog wat meer kleur wilt, is het ook mooi om siergrasjes en zaadhoofden van vaste planten met glitter of een kleurtje te spuiten. Nog een paar kaarsen erin en u heeft een creatief en natuurlijk kerststuk.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 51 & 52 2015 en nr. 51 2016

Bekijk ook de instructievideo’s en stappenplannen van Krijns dochter Miranda om zelf kerststukken te maken.

Geef een reactie