druiven

Tip 8: druiven snoeien

Door de mooie, warme zomers van de laatste jaren is de belangstelling voor het zelf druiven kweken toegenomen. Het is verstandig en leuk om zelf biologische wijn te maken. Maar ook eigen gekweekte druiven zijn heerlijk om zo uit de hand te eten en vooral gezond.

Bij het druiven snoeien kennen we een winter- en een zomersnoei. De wintersnoei moet in de maand december gebeuren, omdat de struik dan volledig in rust is. Als men dit later in het nieuwe jaar doet, gaan deze planten bloeden (veel vocht verliezen) en daardoor gaat de conditie achteruit. Druiven snoeien is niet echt moeilijk en door iedereen te doen. Zorg dat er voldoende lengtetakken gevormd worden en bind deze goed vast. Een druif moet u namelijk ook leiden, bijvoorbeeld tegen een zuidmuur of nog mooier over een pergola. De lengtetakken kunnen meters lang worden, de zogenoemde leggers. Op deze legger ontstaan dan nieuwe scheuten waaraan de druiventrossen gaan groeien. Snoei deze scheuten in december terug tot op 3 ogen. Zelf doe ik dat op 1 of 2 ogen (bladknoppen). In de winter ziet de druivenstruik met zijn horizontale leggers er zeer kaal uit. Op deze knoppen op de legger komen het volgende jaar weer ruim voldoende scheuten tot ontwikkeling.

Druivenstruiken houden jaarlijks van een klein beetje kalk, geef dit in de winter en vergeet vooral niet in het voorjaar organische mest te geven. Dit kan het beste in maart gegeven worden. Door een goede verzorging heeft u minder last van allerlei ziekten. Al het gevallen blad moet u opruimen, omdat hier altijd schimmels in zitten en die moeten verwijderd worden. In het voorjaar preventief spuiten met een biologisch middel is altijd verstandig. Herhaal dit om de 14 dagen. En geef in het voorjaar een klein beetje compost rond de voet en de druif kan weer een jaar vooruit!

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 52 2016, nr. 51 2017 en nr. 51-52 2019

Geef een reactie