kerstroos

Tip 23: verwar de kerstroos niet met de kerstster

Wanneer de kerst nadert is er veel vraag naar de Helleborus niger. De kerstroos is groenblijvend en populair om zijn bloemen, die in hartje winter aanwezig zijn.

Vaak bloeit de kerstroos ook als er sneeuw is gevallen. Als het echt winterweer is, is het verstandig de bloemen even te beschermen met bijvoorbeeld een glazen pot of plasticfolie. Tijdens de kerst wordt hij meestal ter decoratie in potten op het terras gezet of bijvoorbeeld bij de voordeur. Als hij uitgebloeid is, kan hij daarna prima in de tuin gezet worden.

kerstster
Lees ook: Kerstster (Euphorbia pulcherrima)

Soorten kerstrozen

De kerstroos staat het liefst in de halfschaduw, in niet te droge grond – deze moet wel humusrijk zijn. Geef in het voorjaar wel voldoende biologische mest. Meer bekend is de Helleborus orientalis, die bloeit in de winter of het vroege voorjaar. Ze zijn te koop in allerlei kleuren, zoals groen, wit en roze tot donkerroze en paars, en soms gevlekt. Een sterke vorm is Helleborus argutifolius ,die eind winter of begin voorjaar bloeit met groene bloemen, die 5 cm groot kunnen worden en enigszins knikkend aan de plant kunnen zitten.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 49 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie