hartvormige kamerplanten

9 hartvormige kamerplanten om uw Valentijn mee te verrassen

Stiekem vinden we Valentijnsdag in Nederland een beetje overdreven commercieel gedoe. Toch kan het een mooie, extra gelegenheid zijn om een geliefde in het zonnetje te zetten. Hoe beter dan met een mooie bos bloemen of persoonlijk uitgezochte kamerplant? We zetten ter inspiratie kamerplanten met hartvormig blad (of bloem) op een rij om aan uw Valentijn cadeau te doen.

Alocasia

De Alocasia is te koop met verschillende soorten bladpatronen, die elk een eigen uitstraling met zich meebrengen. Houdt uw Valentijn van mooie bladplanten, dan is de Alocasia calidora of Alocasia culcullata goede optie. En is uw geliefde wel in voor wat geks, kies dan voor de Alocasia zebrina, met een leuke dierenprint op zijn stengels.

Alocasia Alocasia

Anthurium

Een veel gegeven plant met Valentijnsdag is de Anthurium, oftewel flamingoplant. In dit geval gaat dat om zijn hartvormige bloemen. Ze zijn met verschillende bloemkleuren te koop, maar voor de dag van de liefde is een intens rode variant natuurlijk een schot in de roos.

Anthurium

Caladium

Met zijn vaak felgekleurde, mooi geaderde blad in hartvorm is de Caladium een opvallende verschijning. Hij is in vele verschillende bladkleuren te koop, tot vrijwel wit aan toe, maar ook in vlammende fuchsia-tinten. Het is niet de gemakkelijkste plant om te verzorgen, maar zeker een mooi plekje in de woonkamer waard.

Caladium

Chinees lantaarnplantje

Bij het Chinees lantaarnplantje moet u misschien even goed kijken, maar jawel, hij is zeker in het bezit van hartvorming blad. In dit geval gaat het dus misschien om een ‘klein gebaar’, maar wie bij het geven van deze plant erbij vermeldt dat het een plant vol hartjes is, gooit zeker hoge ogen ook het hart te winnen van de ontvanger ervan.

Chinees lantaarnplantje

Homalomena rubescens

De mooie bladplant Homalomena rubescens is in het bezit van glanzend hartvormig blad en heeft als meerwaarde prachtige rode stengels. Hij toont wat gelijkenissen met de Alocasia, maar heeft een net wat ander blad. Hij houdt van een warme plek uit de tocht en als hij goed verzorgd wordt, kan hij op den duur een rode of paarsachtige gloed op zijn blad krijgen, wat hem extra mooi maakt.

Homalomena rubescens

Hoya kerrii

De Hoya kerrii wordt ook wel valentijnsplant of Valentine Hoya genoemd. Rondom Valentijnsdag worden deze planten vaak als 1 enkel blad verkocht in een leuk potje. Dat is ook niet zo gek, want als er 1 plant hartvormig blad heeft, dan is het deze Hoya wel. Eenmaal langer in huis zal hij gaan groeien en dan blijkt dat deze plant eigenlijk een hangplant is.

Hoya kerrii

Kamerlinde

Wie een geliefde met flinke groene vingers heeft en die dol is op een stukje natuur in huis, is de kamerlinde een aanrader. Deze plant groeit uit tot een kleine boom en is dus niet voor de klein behuisden geschikt. Alhoewel, voor hen is er soms ook een kleiner alternatief te koop: de Sparmannia africana ‘Nana’, die een stuk bescheidener van formaat blijft.

Kamerlinde

Peperomia polybotrya

Geliefden met een zwak voor de pannenkoekplant maakt u vast blij met de Peperomia polybotrya. Deze niet al te groot wordende plant heeft donkergroene bladeren in hartvorm en is makkelijk te verzorgen. Hij heeft niet zoveel water nodig en is dus onderhoudsvriendelijk. Wel staat hij graag op een aangenaam warm plekje in huis.

Kamerlinde

Scindapsus

De Scindapsus, ook bekend onder de naam Epripremnum, is echt een plant voor het leven. Deze oersterke plant gaat bij een goede verzorging vele jaren mee en hij kan al naar gelang de voorkeur als hangplant of als klimplant gehouden worden. Bonte versies staan graag net wat lichter dan de donkergroene soorten. Oudere planten kunnen prima via stekjes vermeerderd worden.

Scindapsus

Romantische bloeiende planten

Toch liever een romantische, bloeiende plant? Daarvoor hebben wij ook nog een aantal mooie opties voor u. Wat te denken van een bos rozen in de vorm van een plant: de potroos? Met de Gardenia slaat u 2 vliegen in 1 klap. Deze plant heeft prachtig glanzend diepgroen blad en hele mooie roosvormige bloemen, die ook nog eens een heerlijke geur verspreiden. Een geliefde waar u veel passie voor voelt krijgt natuurlijk een passiebloem. En met een orchidee zit u altijd goed. Kies bijvoorbeeld voor een vlinderorchidee in een lieflijke tint roze of een roodbloeiende viooltjesorchidee.

potroos

Lees ook: Valentijnsdag, dag van de geliefden.
11 populaire kamerplanten en hun verzorging.
Zo helpt u uw kamerplanten de herfst en de winter door.
En neem een kijkje op het MAX Vandaag kamerplantenoverzicht.

Geef een reactie