Gardenia: Gardenia jasminoides

De gardenia, ook wel Kaapse jasmijn genoemd, is één van de kamerplanten die vooral populair is vanwege zijn ongelooflijk lekkere geur. Maar naast zijn geur is zijn verschijning, met prachtige roomwitte bloemen en donkergroen, glanzend blad een extra reden om deze plant in huis te halen.

Standplaats

De gardenia houdt van een warme en lichte standplaats. Vermijd hierbij wel direct zonlicht. Teveel schommeling in temperatuur tijdens de bloei kan knopval veroorzaken. In de winter mag de plant eventueel in een wat koeler vertrek staan, maar voor het aanmaken van nieuwe knoppen heeft hij weer een constante, warme temperatuur van de woonkamer nodig.

Water geven

De gardenia heeft veel blad en bloemen en heeft veel water nodig . Zorg ervoor dat de kluit nooit uitdroogt, maar net licht vochtig blijft. Doornat is ook weer niet de bedoeling, maar de plant mag in elk geval niet helemaal uitdrogen. Eventueel kunt u de pot dompelen en vervolgens goed laten uitlekken, voordat u hem terug op de schotel of in de buitenpot plaatst. Om het blad mooi gezond te houden kunt u de plant regelmatig sproeien. Vermijd hierbij wel de bloemen. Kalk houdt deze plant niet van, dus gebruik bij voorkeur regenwater op kamertemperatuur.

Gardenia

Bloei

De roomwitte bloemen hebben wel wat weg van een roos en verschijnen achter elkaar door, zodat u er wekenlang tot zelfs maandenlang van kunt genieten. Eenmaal uitgebloeid verkleuren ze en dan kunt u ze verwijderen, zodat nieuwe knoppen weer volop de ruimte krijgen.

Verpotten

Voorzie de plant elke 2 á 3 jaar van nieuwe, kalkvrije potgrond.

Geef een reactie