kamerplanten

11 populaire kamerplanten en hun verzorging

Kamerplanten kunnen een interieur verlevendigen en ze brengen allemaal een eigen stukje sfeer mee. Mensen met planten om zich heen zijn bovendien bewezen positiever en minder vaak ziek. We zetten een 11-tal planten op een rij die momenteel razend populair zijn, met links naar uitgebreidere verzorgtips in het MAX Vandaag kamerplantenoverzicht.

Alocasia zebrina

De Alocasia is in menig huiskamer terug te vinden. Verschillende soorten zijn populair, zoals de Alocasia calidora, met glad, groen blad en de Alocasia polly, ook wel skeletplant genoemd, vanwege de witte nerven op het blad. Een heel hip exemplaar is daarnaast de Alocasia zebrina. Deze versie is voorzien van stengels met een zebrarpint erop. Vanwege de grote liefde voor dierenprints die gaande is, is dit daarom momenteel een veel gekochte variant. Hij heeft een lichte standplaats nodig en hij houdt van veel warmte en een kluit die gelijkmatig vochtig gehouden wordt.

Alocasia zebrina

Aloë Vera

Kamerplanten die er mooi uitzien en ook nog eens makkelijk te verzorgen zijn, hebben niet te klagen over populariteit. De Aloë Vera is zo’n plant. Zonlicht en een klein beetje water, meer heeft hij niet nodig. Zet hem daarvoor op de lichtste plek in huis en geef steeds pas weer water als de grond net niet helemaal uitgedroogd is. Een gelukkige Aloë Vera beloont u mettertijd met nieuwe, kleine plantjes die u eventueel weer in eigen potjes kunt zetten.

Aloë Vera

Ananasplant

Nadat er verhalen opgedoken zijn dat de ananasplant snurken tegen gaat, is dit een hele populaire plant geworden om in de slaapkamer neer te zetten. Het snurk-remmende effect schijnt helaas te verwaarlozen zijn, maar dat neemt niet weg dat het zeker een decoratieve plant is om neer te zetten. Hij heeft een warme en lichte, maar niet te zonnige plek nodig en wil graag wekelijks water in het hart van de plant gegoten krijgen.

Ananasplant

Blauwvaren / zinkvaren

Vanwege zijn prachtige grijsblauw gekleurde blad is de blauwvaren, ook wel zinkvaren genoemd, een plant die heel goed in de interieurs en sfeer van dit moment past. Een extra voordeel is dat de Phlebodium geen bladval vertoont, zoals bij bijvoorbeeld de krulvaren (Nephrolepis) wel het geval kan zijn. Bij het ouder worden van de plant worden de bladeren steeds meer ingesneden, waardoor hij steeds mooier wordt. Tocht verdraagt de blauwvaren niet goed, maar hij doet het wel goed op een warme plek uit de zon. Wat bij deze plant belangrijk is, is dat u niet in het hart van de plant water geeft, maar er omheen of van onderaf.

Blauwvaren / zinkvaren

Gatenplant

Een plant die niet alleen in levende vorm razend populair blijft, maar ook als print op allerlei woonaccessoires is de gatenplant. Hij kan worden gekocht als groot en indrukwekkend exemplaar, of als kleinere variant, die vanzelf de hoogte en breedte in gaat. Want daar moet u wel rekening mee houden, hij heeft op den duur vrij veel ruimte nodig. Hij mag daarbij niet in de volle zon, al houdt hij wel van warmte. En hij staat graag in licht vochtige grond. Veel meer eisen heeft deze mooie en gemakkelijke plant niet.

Gatenplant

Pannenkoekplant

Het is bijna niet meer voor te stellen dat de pannenkoekplant nog niet zo lang geleden weinig tot niet meer te koop is in ons land. Terwijl hij in de jaren 70 nog in zo’n beetje elke woonkamer te vinden is. De plant heeft een succesvolle comeback gemaakt en wordt niet alleen weer veel verkocht, maar ook veel vermeerderd uit de stekjes, die onderaan de moederplant ontstaan. Hij houdt van een lichte plek en van een licht vochtige bodem. Plus een regelmatige mestgift tijdens de lente en de zomer.

Pannenkoekplant

Senecio aquarine

Net als de blauwvaren is de Senecio aquarine populair vanwege zijn mooie blauwgrijze kleur. Hij doet het zowel op warme als de wat koelere plekken in huis goed, zo lang zijn standplaats maar lekker licht is. Als succulent zijnde is de waterbehoefte van deze zonminnende plant laag, dus aan water geven bent u weinig tijd kwijt. U hoeft steeds pas weer te gieten als de grond enigszins is opgedroogd.

Senecio aquarine

Stippenbegonia

Als er 1 plant is die zich in korte tijd zeer geliefd gemaakt heeft, dan is het de stippenbegonia wel. Met zijn vrolijke, gestipte blad is hij een zeer geliefde gast in de Nederlandse woonkamers geworden. Vanwege zijn stippen wordt hij ook wel polkadot genoemd. Als extra krijgt hij ook nog eens van tijd tot tijd witte bloempjes. Hij heeft een warm en licht, maar niet te zonnig plekje nodig en wil graag dat zijn kluit steeds net licht vochtig blijft.

Stippenbegonia

Vioolbladplant

Met de vioolbladplant haalt u een echte blikvanger in huis. Hij dankt zijn naam aan zijn vrij grote, vioolvormige blad. Het is een redelijk snelle groeier, dus u kunt hem ook een maatje kleiner kopen en de tijd zijn werk laten doen. Deze Ficus geeft de voorkeur aan een lekkere warme en lichte plek, maar liever geen hele dagen volle zon tijdens de zomermaanden. Een te donkere standplaats heeft een spichtige groei van de bladeren tot gevolg. Zorg er daarnaast voor dat hij niet op de tocht staat, want dat wordt slecht verdragen en zorgt ervoor dat het blad lelijk wordt. De grond moet steeds licht vochtig blijven, zonder dat de grond doorweekt raakt.

Vioolbladplant

Yucca

De Yucca gaat al een hele tijd mee, maar heeft momenteel te maken met een hernieuwde populariteit. Deze stoere en sterke plant heeft veel licht nodig om zijn blad stevig en donkergroen te houden. Hij heeft een kleine waterbehoefte en u geeft hem liever wat te weinig water dan teveel. Zorg dat de bovenste laag van de kluit tussen de gietbeurten opdroogt. Wordt zijn blad wat stoffig, neem die dan met een zachte, natte doek af.

Yucca

Zaagcactus

Het lijkt wel of het blad van de zaagcactus zo uitgesneden is. Vanwege de golvende vorm ervan wordt hij ook wel zigzagcactus genoemd. Het is één van de planten die de laatste tijd erg populair als hangplant is. Ondanks het woordje ‘cactus’ in zijn naam, houdt hij niet van grote droogte. Hij heeft regelmatig water nodig, zonder dat zijn kluit te nat wordt. Hij heeft daarnaast graag een lichte plek, uit de volle zon. Bij gunstige groeiomstandigheden kan de zaagcactus tot bloei komen.

 

Zaagcactus

Welke van bovenstaande kamerplanten is momenteel uw favoriet?

Lees ook: zo helpt u uw kamerplanten de herfst en de winter door.
Wat is er waar over luchtzuiverende kamerplanten?
Planten op de werkvloer maken gezond en gelukkig.
En bekijk het kamerplantenoverzicht voor nog meer verzorgtips over tientallen planten.

Geef een reactie