Homalomena rubescens

Homalomena rubescens

Bij liefhebbers van de Alocasia en Philodendron valt de Homalomena rubescens vast in de smaak. Deze mooie bladplant toont gelijkenissen met deze populaire planten en dat is ook niet zo gek, want ze behoren tot dezelfde familie. Naast zijn glanzende, hartvormige blad zijn de rode stelen in het oog springend.

Standplaats

Plaats de Homalomena rubescens nooit in de volle zon. Een lichte plek uit de zon of in de halfschaduw is ideaal voor deze plant. Hij is gevoelig voor temperatuurwisselingen en staat het liefst op een warme plek uit de tocht. Bij minstens 18 graden, maar liever nog een stukje warmer. Staat de plant te licht, dan verkleuren die of ontstaan er zelfs schroeiplekjes. Een blije en gezonde Homalomena rubescens krijgt op den duur een rode of paarsachtige gloed op de bladeren.

Water geven

De Hamalomena mag niet uitdrogen. Geef dus steeds weer tijdig water, zodat de grond licht vochtig blijft, maar voorkom daarbij dat hij met zijn wortels in een laag water komt te staan. Afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid licht die hij krijgt zal dit ongeveer eens per week zijn. ’s Winters heeft hij wat minder water nodig.

Krijgt hij te weinig water, dan zal hij zijn blad laten hangen, maar als u er tijdig bij bent, zal hij na een watergift snel herstellen. Dit is één van de planten die via zijn blad druppels water kan uitstoten, guttatie genaamd. Deze druppels kunnen vlekken veroorzaken, dus houd daar rekening mee bij het uitzoeken van zijn standplaats.

Tijdens de lente en zomer maandelijks plantenvoeding geven tijdens het gieten. Dit komt de bladkleur ten goede.

Besproei hem eens per week om aan zijn behoefte aan een hoge luchtvochtigheid te voldoen. Mochten er daardoor vlekken op het blad ontstaan, neem die dan af met een zachte, vochtige spons.

Snoeien

De plant wordt niet heel groot en hoeft dan ook niet gesnoeid te worden, maar lelijk geworden blad kunt u eventueel uit de plant knippen.

Verpotten

Verpot om het jaar in het voorjaar of doe dan alleen een nieuwe laag potgrond op de bodem van dezelfde pot als die nog groot genoeg is voor zijn wortelcapaciteit.

Homalomena rubescens

Bloei

De Homalomena komt zelden tot bloei. Tijdens een eventuele bloei zitten de kleine bloempjes verstopt aan de onderkant van de bladeren, waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn. Hij wordt daarom niet als bloeiende plant, maar als bladplant verkocht.

(Bron: MijnTuin.org, Plant ’n Bak, Certi)

Geef een antwoord