wasbloem

Wasbloem: Hoya carnosa

Vanwege zijn mooie, stervormige, witte bloempjes met een wasachtige aanblik gaat de Hoya carnosa in Nederland onder de naam (grote) wasbloem door het leven. Er is ook nog een variant met kleinere bloempjes, dat is de Hoya bella.

Standplaats

Geef de wasbloem een lichte en warme standplaats, waar hij niet in de volle zon staat. Bij teveel zonlicht verkleuren de bladeren geel. Aangezien hij van een hoge luchtvochtigheid houdt zet u hem het beste niet te dicht in de buurt van de verwarming. Zijn ranken kunnen op den duur flink lang worden, dus u kunt ervoor kiezen hem als klimplant of als hangplant te houden. Geef hem als klimplant ondersteuning waar hij tegenop kan klimmen.

Water geven

Houd de grond licht vochtig tussen de gietbeurten, maar zorg dat er zeker geen laag water in de pot blijft staan, want daar kan hij niet tegen. In de winter is de waterbehoefte iets lager, dus kan er iets langer tussen de gietbeurten zitten. Geef het water op kamertemperatuur, want al te koud water vindt hij als tropische plant zeer onprettig.

Geef tijdens de lente en zomer elke 2 weken wat plantenvoeding tijdens het gieten.

Sproei de plant regelmatig, om aan zijn behoefte aan een hoge luchtvochtigheid te voldoen. Het houdt daarnaast meteen ook zijn dikke, donkergroene blad mooi. Het is daarbij wel raadzaam om niet te kalkrijk water te gebruiken, zodat er geen kalkvlekken op het blad komen.

Bloei

De grote wasbloem bloeit met halfronde trosjes stervormige, witte bloempjes, die ’s nachts hun heerlijke geur verspreiden. Op de bloemen kunnen kleverige druppeltjes ontstaan, dat is normaal.

Draai de plant tijdens het vormen van de knoppen en de bloei niet, want dan kan hij zijn knoppen en bloemen laten vallen. Zijn de bloemen uitgebloeid, laat ze dan zitten, want hierop komen uiteindelijk ook weer de nieuwe bloemen. Het is mogelijk dat er na de bloei peulen aan de plant verschijnen.

Snoeien

In principe hoeft de wasbloem niet gesnoeid te worden, maar te lang of lelijk geworden ranken kunt u desgewenst terug snoeien tot de gewenste lengte. Liever niet alle ranken tegelijk, want dat gaat ten koste van de bloei.

Verpotten

Voorzie de wasbloem elke 2 jaar van een nieuwe laag potgrond en zo nodig van een groter maatje pot.

Giftig

De wasbloem is giftig, dus houd hem uit de buurt van huisdieren en kinderen.

Hoya hart

Tegenwoordig is er ook een Hoya te koop met bladeren in de vorm van een hart, de Hoya kerrii. Ook wel valentijnsplant of Valentine Hoya genoemd. Rondom Valentijnsdag worden deze planten vaak als 1 enkel blad verkocht in een leuk potje. Het is echter een klimplant, dus als hij eenmaal gaat groeien, komen er vanzelf meer hartvormige bladeren tevoorschijn. Ook kan hij dan tot bloei komen. Hij doet het goed op een warme en lichte plek in huis. Ochtendzon is prima, maar te felle middagzon is net wat teveel van het goede. Hij heeft weinig water nodig. Laat de grond tussen de gietbeurten steeds eerst weer opdrogen.

wasbloem

Geef een antwoord

Reactie

  1. Eva70 says:

    Schitterende plant heb er twee op mijn slaapkamer, vorig jaar een stek van kennis gekregen hoop dat deze gaat bloeien, in 2017 ook stek gekregen deze heeft gebloeit zo mooi, en ze gedijen goed daar