Flamingoplant: Anthurium

De Anthurium, ook wel flamingoplant genoemd, heeft al decennialang niet te klagen over populariteit. Met zijn prachtige bloemen, die te krijgen zijn in kleuren voor ieders smaak en glimmend diepgroen blad siert deze kamerplant alle soorten interieurs.

Schutblad

Anthurium is van oorsprong afkomstig uit de regenwouden in Zuid-Amerika. Hij is familie van de Aracea, de aronskelkachtigen. Het woord Anthurium is afkomstig van Anthos (bloem) en Oura (staart). De eigenlijke bloem is de ‘staart’ die uit het schutblad steekt. Het schutblad is hetgene wat de plant zijn kleur geeft en is er naast meerkleurige varianten in glimmend wit, rood, roze, paars, oranje en groen. De bloemen blijven bijzonder lang goed aan de plant en tijdens het groeiseizoen worden er steeds nieuwe gevormd. Uitgebloeide bloemen dient u te verwijderen, knip deze zo laag mogelijk weg. Ook blad dat lelijk geworden is kunt u laag bij de kluit wegknippen. De plant is giftig en dan vooral de jonge bladeren en de kolven.

anthurium_schutblad_shutterstock

Verzorging

Deze kamerplant is redelijk gemakkelijk in onderhoud. Zomers heeft ‘ie ongeveer 2 keer in de week (liefst lauw) water nodig en in de winter om de week. Het is belangrijk de kluit gelijkmatig licht vochtig te houden en niet te droog of te nat. Een lichte standplaats is gewenst, maar vermijd direct zonlicht. Een te donkere plek zorgt ervoor dat de plant minder bloemen zal geven en de huidige bloemen naar groen kleuren. Aangezien de Anthurium uit een warm klimaat afkomstig is, ligt de ideale temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Hij houdt van een hoge luchtvochtigheid, plaats ‘m dus niet te dicht bij de verwarming en sproei geregeld. Tijdens het groeiseizoen heeft de plant wat extra voeding nodig. Stop in het najaar weer met bemesten, anders zullen er geen knoppen gevormd worden. Als de plant te groot voor zijn pot wordt, dan kan ‘ie in het voorjaar verpot worden. Gebruik dan het liefst speciale Anthurium-grond, te koop bij het tuincentrum.

Geef een reactie