Scindapsus

Scindapsus – Epipremnum

De Scindapsus, ook bekend onder de naam Epripremnum, gaat al even mee als kamerplant en dat is ook niet zo gek. Bij een goede verzorging wordt hij heel oud en hij heeft aantrekkelijk getekend blad.

Standplaats

Al naar gelang uw smaak kunt u de Scindapsus als hang- of als klimplant toepassen. In de natuur klimt hij tegen andere planten en bomen op, dus u kunt hem in de huiskamer tegen een raamwerk of mosstok leiden, maar hij is net zo gelukkig als hangplant, dus u kunt zijn ranken ook gewoon naar beneden laten groeien.

 

 

 

 

 

 

 

Geef de Scindapsus een lichte plek in huis, maar zorg dat hij niet in de volle zon staat. Soorten met veel donkergroen in het blad kunnen wat donkerder staan, maar varianten met veel lichte kleuren in hun bladtekening hebben wat meer licht nodig. Anders zal de bladtekening uiteindelijk vervagen en het blad geheel groen worden.

Zorg ervoor dat hij niet op de tocht staat en dat de temperatuur niet teveel daalt, want deze tropische plant houdt van warmte en kan niet goed tegen kou. Een temperatuur tussen de 18 en 25 graden is ideaal.

Water geven

De grond moet steeds licht vochtig blijven tussen de gietbeurten. Zorg er daarbij wel voor dat de wortels niet in een laagje water blijven staan, want dat komt de plant niet ten goede. Als in de winter de lichtintensiteit afneemt heeft hij wat minder water nodig dan in de warme en zonovergoten zomermaanden.

Scindapsus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een regelmatige sproeibeurt wordt op prijs gesteld, zeker als in de wintermaanden de lucht erg droog is door centrale verwarming in huis. Het zorgt er ook meteen voor dat het blad vrij van stof blijft. Als de luchtvochtigheid juist hoog is en er teveel water gegeven wordt, dan kan de plant gaan druppelen. Wanneer er dan wat minder water wordt gegeven zal het druppelen ook vanzelf weer minderen.

Geef tijdens de lente en zomer eens per maand plantenvoeding tijdens het gieten.

Verpotten

Voorzie de plant om hem gezond te houden elke 2 jaar van een verse laag potgrond en zo nodig van een groter maatje pot.

Snoeien

Worden zijn stengels wat al te lang, dan kunt u de Scindapsus eenvoudig terugsnoeien tot de gewenste lengte. De snoeisels kunt u eventueel stekken.

Scindapsus

Giftig

De Scindapsus is licht giftig, dus houd daar rekening mee als u huisdieren heeft.

Geef een antwoord