Pannenkoekplant: Pilea peperomioides

Kent u hem nog van vroeger, de pannenkoekplant (Pilea peperomioides)? Momenteel duikt het grappige plantje op steeds meer plekken op, na lang zeer beperkt te koop te zijn geweest.

Vergetelheid

In de jaren ’70 was de pannenkoekplant een veel geziene gast op de Nederlandse vensterbanken, maar uiteindelijk raakte ‘ie in de vergetelheid. In woon- en interieurbladen is de plant met de pannenkoek-ronde blaadjes nu weer volop aanwezig. Op Facebook heeft ‘ie zelfs een eigen pagina en ook op Pinterest is de plant ongekend populair.

pannenkoekplant

China

De pannenkoekplant kwam in 1946 met een Zweedse missionaris vanuit Zuid-China mee naar Europa. Internationaal is hij dan ook bekend onder de naam Chinese Moneyplant of Chinese Missionary Plant. In Nederland vinden we dat de bladeren op pannenkoeken lijken, maar hij wordt ook wel eens ufoplant genoemd.

pannenkoekplant

Verzorging

De Pilea peperomioides komt uit de brandnetelfamilie en is gemakkelijk te verzorgen. Hij houdt van een lichte plek en van een licht vochtige bodem, laat de grond tussendoor niet helemaal uitdrogen. Hij wordt 30 á 40 cm hoog en kan kleine, witte bloempjes dragen. Het is een vaste, warmteminnende plant. Een temperatuur onder de 10 graden wordt niet gewaardeerd. Regelmatig bemesten wordt des te meer gewaardeerd. Bij het ouder worden kan hij wat minder mooi worden, maar gelukkig is ‘ie gemakkelijk te stekken.

Stekken

Pannenkoekplanten stekken is zeer gemakkelijk. Uit de moederplant groeien regelmatig nieuwe stekjes. Als deze groot genoeg zijn kunt u met een theelepel voorzichtig wat van de aarde eromheen weg graven en het plantje eruit halen. Als er genoeg worteltjes aan zitten dan kunt u het babyplantje in stekgrond of potgrond met wat zand zetten. Als er geen wortels aan het stekje zitten dan kunt u het eerst in water laten wortelen. Waarna het plantje alsnog in grond gezet kan worden. Zo heeft u al gauw meerdere exemplaren van de pannenkoekplant in huis.

pannenkoekplant

Zou u er wel (weer) eentje willen hebben of staat er zelfs al een exemplaar op uw vensterbank?

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. ineke18 says:

    Ik heb er al een paar gestekt en dat gaat heel goed. Je kunt met de stekjes vele mensen blij maken.

    1. MAX Vandaag says:

      Beste ineke18, bedankt voor uw reactie. Fijn dat u ook anderen blij heeft kunnen maken met deze leuke plant.