grote kamerplanten

11 grote kamerplanten om de kerstboom te vervangen

Niet voor niets worden er in januari vaak veel grote kamerplanten aangeboden. Ze komen immers geroepen om de plek van de kerstboom in te nemen. In het geval dat tuincentra gesloten zijn, zijn ze ook online of bij de supermarkten volop verkrijgbaar. We zetten een 11-tal mooie exemplaren op een rij, met hun verzorgtips erbij.

Areca palm: Dypsis lutescens

De Areca is een sterke en mooie vederpalm. In de huiskamer wordt hij meestal tot zo’n 2 meter hoog. Hij kan heel oud worden en na verloop van tijd kan hij stammetjes vormen. hij staat graag op een lichte, maar niet te zonnige plek. De kluit moet steeds licht vochtig blijven en hij krijgt het liefst water op kamertemperatuur.

Areca palm

Bananenplant: Musa

De tropische bananenplant houdt van een warme en zonnige plek. Ook al behoren de Musa’s die als kamerplant verkocht worden meestal tot de dwergbananen, met een goede verzorging kunnen ze toch een meter of 2 groot worden. Qua water wil de banaan zomers graag vaak en veel water, maar niet zoveel dat de wortels in het water blijven staan. In de winter is de waterbehoefte een stuk kleiner.

bananenplant

Dadelpalm: Phoenix canariensis

De dadelpalm is afkomstig van de Canarische eilanden en in huis heeft hij graag een lichte plek. Daar groeit hij mooier en steviger door uit. Zomers staat hij graag buiten. Laat hem dan wel geleidelijk wennen aan direct zonlicht. ’s Winters moet hij vorstvrij overwinterd worden. Liefst niet in de warme huiskamer, maar een iets koeler vertrek in huis. Laat de kluit tussen de gietbeurten licht opdrogen, maar laat de plant niet compleet uitdrogen.

Phoenix canariensis

Drakenbloedboom: Dracaena marginata

In de natuur groeien Dracaena’s uit tot bomen, maar in de huiskamer worden ze meestal niet groter dan een flinke struik. Naarmate ze ouder en groter worden zullen ze meer gaan vertakken. De drakenbloedboom past zich goed aan de omstandigheden in huis aan en hij redt zich met wat minder licht, maar als hij mag kiezen staat hij het liefst op een redelijk lichte plek uit de zon. Hij verbruikt kleine hoeveelheden water en er mag geen laag water in de pot blijven staan, want dan kunnen de wortels en stam gaan rotten. Tussen de gietbeurten de grond dus steeds licht laten opdrogen.

Dracaena marginata

Gatenplant: Monstera deliciosa

De gatenplant is een gemakkelijke plant voor de woonkamer, als aan zijn basisvoorwaarden voldaan wordt. Qua standplaats staat hij het liefst op een wat donkerder plek. Des te lichter uw woonkamer is, des te verder plaatst u hem bij het raam vandaan. Aangezien hij erg groot kan worden kunt u hem het beste een plek geven waar hij langere tijd kan blijven. Hij houdt van veel vocht, maar is geen grootverbruiker. Zorg dat de grond tussen de gietbeurten steeds licht opdroogt, maar nooit helemaal uitdroogt. Geef daarvoor meerdere keren per week een kleine hoeveelheid water.

gatenplant

Kamerlinde: Sparmannia africana

Als u genoeg ruimte heeft dan is de kamerlinde met zijn zachte, grote en frisgroene blad een goede optie om in 1 klap het buitengevoel in huis te halen. Eigenlijk is de woonkamer niet de meest geschikte plek voor de kamerlinde, want temperaturen boven de 20 graden vindt hij eigenlijk niet zo prettig. Een onverwarmde kamer of bijvoorbeeld een lichte hal zijn daarom ideaal. Gedurende het jaar heeft deze plant een wisselende behoefte aan water.

kamerlinde

Kentia palm: Howea forsteriana

De Kentia palm doet het zowel goed op een lichte als een wat donkerder plek. Plaats deze sterke plant alleen niet in de volle zon en niet op een compleet schaduwrijke plek, er tussenin is alles goed. Kamertemperatuur vindt de Kentia palm het prettigst, maar een periode wat koeler tijdens de wintermaanden en warmer tijdens de zomermaanden is geen probleem. De grond van de Kentia palm dient altijd net vochtig te blijven. Aangezien het waterverbruik niet zo groot is, komt dit in de warme maanden meestal neer op zo eens per week en in de koudere maanden op zo eens in de anderhalve week.

Kentia palm

Palmlelie: Yucca elephantipes

De Yucca heeft veel licht nodig en volle zon wordt verdragen, mits hij heeft kunnen wennen, om verbranding van het blad te voorkomen. Krijgt de plant te weinig licht, dan zal hij wel doorgroeien, maar hij krijgt dan een sprieterig uiterlijk, met slap blad. Een uur of 5 direct zonlicht is een goede indicatie om het blad mooi stevig te houden. Geef hem liever wat te weinig water dan teveel. Zorg dat de bovenste laag van de kluit tussen de gietbeurten opdroogt. Afhankelijk van de temperatuur zal dat zomers op ongeveer eens per week gieten uitkomen, terwijl er ’s winters soms wel enkele weken tussen kunnen zitten.

Yucca elephantipes

Treurvijg: Ficus benjamina

Zoals veel grote kamerplanten groeit ook de Ficus benjamina na verloop van tijd uit tot een kleine boom in huis. Hij is vrij flexibel qua omstandigheden, maar eigenlijk is het belangrijkste dat u hem stabiliteit biedt. Jaar in, jaar uit dezelfde plek werkt het beste. De Ficus houdt tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) van ruim water, liefst op kamertemperatuur. Zorg dat er geen water in de pot blijft staan, maar houd de kluit wel steeds licht vochtig. In de herfst en winter heeft hij minder water nodig.

Ficus benjamina

Vioolbladplant: Ficus lyrata

De Ficus lyrata geeft de voorkeur aan een lekkere warme en lichte plek, maar liever geen hele dagen volle zon tijdens de zomermaanden. Een te donkere standplaats heeft een spichtige groei van de bladeren tot gevolg. Zorg er daarnaast voor dat hij niet op de tocht staat, want dat wordt slecht verdragen en zorgt ervoor dat het blad lelijk wordt. De grond van de Ficus lyrata moet steeds licht vochtig blijven, zonder dat de grond doorweekt raakt.

Ficus lyrata

Watercacao: Pachira aquatica

De Pachira aquatica blijft het mooiste op een plek met veel licht, maar zonder direct zonlicht. Bij te weinig licht wordt hij spichtig. Hij draait zich naar het licht, dus draai hem regelmatig, om hem mooi in vorm te houden. Vaak worden er meerdere planten in 1 pot gezet en worden de stammen gevlochten. Hij slaat water op in zijn stam en de beste methode van water geven is eens in de zoveel tijd veel water in 1 keer geven en vervolgens te wachten tot de aarde weer enigszins opgedroogd is.

Pachira aquatica

Liever een kleinere of bloeiende plant in huis? Kijk of jouw favoriete exemplaar erbij staat in ons kamerplantenoverzicht.

(Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    86714 says:

    waar kan ik kamerplanten bestellen via internet?

    Jane50 says:

    Het zou zijn zijn als bij de genoemde planten ook wordt vermeld of ze giftig zijn voor kinderen, honden, katten.

      MAX Vandaag says:

      Beste Jane50, bedankt voor uw reactie. In ons kamerplantenoverzicht vermelden wij dit er vaak wel bij als we dit weten: https://www.maxvandaag.nl/themas/huis-tuin/kamerplantenoverzicht/ En onlangs hebben we een apart artikel gepubliceerd over giftige planten voor huisdieren: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/hond-of-kat-in-huis-pas-op-met-deze-giftige-kamerplanten/