besparen

Besparen zoals vroeger, zo doet u dat

Voor velen van u is geld besparen waarschijnlijk eens heel gewoon geweest en misschien nog steeds wel. Want met een aantal kleine veranderingen is veel geld te besparen. Wat kunnen we van vroeger leren om met hetzelfde budget beter uit te komen?

Meer zelf doen

Het gemak dient de mens, maar buiten dat kant-en-klare producten vaak een extra belasting zijn voor het milieu, zijn ze ook extra belastend voor de portemonnee. Door niet te kiezen voor gemak, maar meer zelf te doen en te maken kan veel geld bespaard worden. Zoals bijvoorbeeld eten en drinken als u onderweg bent. Door bijvoorbeeld thuis gesmeerde boterhammen en een flesje drinken of thermoskan koffie mee te nemen, hoeft u dat onderweg niet te kopen. Ook is dit vaak een gezondere optie.

De supermarkten liggen vol met voorgesneden producten, maar het is vaak voordeliger die producten zelf te snijden. Zoals in plaats van een zakje met blokjes kaas zelf een blok kaas te snijden, geen geschilde aardappels, maar ongeschilde aardappels enzovoort. Ook scheelt het vaak om voor seizoensgebonden producten kiezen. Ook wegwerpartikelen zijn heel erg van deze tijd, maar vaak veel duurder in gebruik dan artikelen die hergebruikt kunnen worden.

Verdere bespaartips:

  • Zelf wasmiddel maken.
  • Sommige producten zijn gemakkelijk te halveren en gaan zo langer mee in gebruik. Zoals sponsjes, notitieblokken of bepaalde etenswaren.
  • Restjes voeding die niet opkomen zo mogelijk invriezen, een dag later alsnog opeten of op een andere manier verwerken. Zoals melk en wijn.
  • Overige restjes ook zo goed mogelijk gebruiken, zoals tandpasta of verf.
  • Een keukenrol gebruiken in plaats van servetten.
  • Zelf groente en fruit kweken.

Meer repareren, minder weggooien en tweedehands

Bij eerdere generaties hebben veel gebruiksvoorwerpen een veel langere levensduur dan tegenwoordig. Deels komt dat door de mindere kwaliteit van de huidige producten, maar deels ook door gemak. Een kapotte sok of huishoudelijk apparaat wordt meestal snel vervangen, in plaats van dat wordt geprobeerd er nog wat langer mee te doen door ze te repareren. Sommige apparaten zitten wellicht wat ingewikkeld in elkaar, maar een Repair Café kan eventueel hulp bieden. Ook kan worden gekozen voor tweedehands artikelen. Op kledingvlak wordt dit steeds populairder, maar ook op het vlak van meubels of keukenraad zijn er soms echte pareltjes te vinden. Zoals in een kringloopwinkel. Door spullen die nog goed zijn, maar die u niet meer gebruikt te verkopen of te ruilen kunt u ook geld besparen en belanden ze niet op de afvalhoop.

kleding
Lees ook: Verleng de levensduur van uw kleding met deze tips

De financiën beter in de gaten houden

Voor wie meer controle wil krijgen op de uitgaven kan het goed helpen om (weer) met een huishoudboekje te gaan werken. En met verschillende potjes voor verschillende uitgaven, dat kan tegenwoordig ook vaak digitaal via de bank. Niet alleen is er dan een goed overzicht, ook stimuleert het om op bepaalde kosten te besparen, omdat inzichtelijk wordt waar er precies geld aan uitgegeven wordt. Bij het boodschappen doen is het raadzaam altijd met een boodschappenlijstje op pad te gaan. Dat gaat impulsinkopen tegen.

tanken
Lees ook: Tips om goedkoper te tanken en brandstof te besparen

Efficiënter omgaan met energie

Energie is duur en het loont de moeite hierop te besparen. In een eerder artikel geven we veel tips om te besparen op de energierekening. Zoals de verwarming een uur van tevoren uit zetten wanneer u gaat slapen, goed te ventileren, zodat het minder energie kost de lucht op te warmen en te besparen op warm water. Ook kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  • Het vuur onder een pan net wat eerder uit te zetten als de inhoud goed aan de kook is.
  • Het strijkijzer net wat eerder uitzetten, omdat die toch nog lang heet blijft.
  • Tijdens het tandenpoetsen of inzepen de kraan of douche uitzetten.
  • De was buiten drogen, in plaats van in de droger.

(Bron: RTL Nieuws, Tips om te besparen, Geldzaken voor thuis, Libelle, archief)

Geef een reactie