moestuin

Tips om een moestuin aan te leggen

Of u nou een flink stuk tuin tot uw beschikking heeft of het moet doen met een bescheiden balkon, in beide gevallen kunt u uw eigen groente, kruiden of fruit kweken. Wij geven tips voor het aanleggen van een moestuin en vertellen in het kort wat bepaalde termen inhouden.

De plek

De keuze voor het soort moestuin hangt af van de plek die u ervoor beschikbaar heeft. Wie de ruimte heeft kan kiezen voor gewassen die wat groter worden, zoals courgette, mais en een flink bed erwten. Voor wie weinig ruimte heeft zijn keukenkruiden, wortels, sla en mini-tomaat en -komkommer al haalbaar. Aardappels kunnen ook in een zak of emmer gekweekt worden en van veel fruitbomen zijn tegenwoordig balkon-versies te koop. Met een 1-meter-bak, onderverdeeld in vakken kunt u uw moestuinhart al flink ophalen. Ook als u geen plek heeft om buiten iets te kweken, dan kunt u nog altijd genieten van verschillende verse keukenkruiden, door die in de vensterbank te kweken.

moestuin moestuin

Verder zijn de omstandigheden van belang. De meeste gewassen hebben toch al gauw zo’n 6 uur zonlicht nodig om goed te groeien. Heeft u een minder zonnige standplaats in de aanbieding, dan kunt u kiezen voor gewassen die minder zonliefhebbend zijn, zoals sla, wortel en spinazie. Zorg er tenslotte voor dat u de plantjes in geschikte grond zet. Twijfelt u of uw bodem geschikt is, plant ze dan aan in speciale moestuingrond.

De gewassen

Wie net een nieuwe moestuin opzet, loopt het risico zich te verliezen in het planten van een grote hoeveelheid groenten, kruiden en fruit. Al die gewassen moeten echter verzorgd worden, groeien flink en worden misschien wel allemaal tegelijk rijp. Dan zit u ineens met een berg voedsel, dat u nooit in 1 keer op krijgt. Bedenk u daarom goed welke gewassen u het liefst eet en verspreid de oogsttijden, zodat u zich steeds weer opnieuw kunt verheugen op verse oogst.

Zaaien of jonge plantjes

U kunt in het vroege voorjaar al binnenshuis voorzaaien, andere gewassen vanaf maart buiten en vorstgevoelige gewassen zoals tomaten na half mei buiten. Zet de zaailingen in zaai- en stekgrond en niet in potgrond, want anders zal het blad hard groeien, maar stelt de oogst teleur. Dit komt door het soort voedsel dat in potgrond zit. Dat is een aantal weken werkzaam en dan op verbruikt. Daarnaast droogt potgrond snel uit, waardoor vaak water gegeven moet worden. U kunt ook kiezen voor kant en klare plantjes, zodat u meteen een voorsprong heeft. Op de etiketten van de zaden of planten vindt u hoe groot de gewassen worden en wanneer de oogsttijd is, zodat u een planning kunt maken. Voor wie snel resultaat wil, zijn tuinkers, radijsjes en snijbiet een goede optie.

moestuin

Wisselteelt

Iets om rekening mee te houden voor de langere termijn, is het toepassen van wisselteelt. Dit betekent dat u de gewassen niet jarenlang op dezelfde plek kweekt, maar ze van plek verwisselt. Dit voorkomt dat er zich bepaalde ziekten of plagen ontwikkelen of dat de bodem uitgeput raakt, doordat de plant jaar na jaar dezelfde voedingswaarden verbruikt. Een voorbeeld: als u in jaar 1 groentegewassen plant zoals aardappels, bonen of courgette, dan plaatst u er het jaar erop kool- en knolgewassen en het 3e jaar wortelgewassen. Waarna u weer van voren af aan begint.

Combinatieteelt

Net als bij mensen zijn er gewassen die minder of juist beter gedijen als ze bij elkaar gezet worden. Zo staan tomaten en basilicum graag naast elkaar en aardbeien en bloemkool juist niet. Het is niet zo dat ze helemaal niet willen groeien als ze bij elkaar staan, maar als u zich er een beetje in verdiept kunt u wel nog betere resultaten krijgen.

moestuin

Eetbare bloemen

Door enkele planten met eetbare bloemen in uw moestuin te plaatsen lokt u insecten, die voor de bestuiving zorgen en heeft u ook nog eens een extra aantrekkelijk gewas om naar te kijken. Oost Indische kers en Borage zijn bijvoorbeeld dankbare opties. Oost Indische kers kan overigens wel flink groeien in 1 seizoen, maar u kunt het desgewenst wat terugsnoeien, om het binnen de perken te houden. Ook verschillende gewassen zelf hebben bloemen die gegeten kunnen worden, zoals courgette en rucola.

courgette bloem Oost Indische kers

Ongedierte bestrijden

Net als in de tuin kunt u in de moestuin te maken krijgen met ongedierte. Gif spuiten is al nooit een goed idee, maar in de moestuin zelfs onmogelijk, omdat u zelf ook van de gewassen eet. Al zijn er wel middelen die veilig te gebruiken zijn, ook al eet u even later weer van de plant. Er zijn echter ook hele goede mogelijkheden om slakken, luizen, rupsen en andere plagen in de moestuin te bestrijden zonder gif. Bekijk daarvoor het artikel dat eerder verschenen is op MAX Vandaag. En pluk rijp fruit als aardbeien en frambozen tijdig, zodat ze niet ten prooi vallen aan vogels.

Houd een moestuindagboek bij

Door vanaf het begin zaken te noteren als aanplant- of zaaidatum, moment van oogsten, problemen en ideeën, wordt het elk jaar makkelijker om het optimale uit uw moestuin te halen.

moestuin dagboek

Lees ook: moestuintips over kruiden.
Yacon, nieuwkomer in de moestuin.
Moestuinieren kan ook in de winter.
Zelf gember kweken.
Zo overleven basilicumplantjes uit de supermarkt het wel.
Welke steel van verse kruiden is eetbaar?
Zo bewaart u kruiden.
Maak uw eigen pluktuin.
En bekijk onze gratis cursus moestuin.

(Bron: Krijns groentips, Moestuinweetjes, De Boon in de tuin, Makkelijke moestuin)

Geef een reactie