melk restjes

Restjes melk over? Dit kunt u er nog allemaal mee

Jaarlijks worden er vele liters melk per huishouden weggegooid. Niet alleen vanwege de houdbaarheidsdatum, maar vaak ook doordat er een restje overblijft, wat niet meer gebruikt wordt. Naast opdrinken is er echter nog veel meer mogelijk met restjes melk, we vertellen wat u er allemaal mee kunt.

Houdbaarheidsdatum

Twijfelt u of u een restje melk na de houdbaarheidsdatum nog kunt gebruiken? Meestal is melk niet meteen bedorven, maar het is altijd goed om voorzichtig te zijn. De THT-datum betekent dat de kwaliteit tot die datum gegarandeerd is, niet dat het dan niet goed meer is. Na die datum kan het nog veilig zijn om te drinken, maar gaan bijvoorbeeld wel de kleur, geur en smaak achteruit. Controleer daarom hoe het eruit ziet en hoe het ruikt en proef eventueel een klein beetje. Wijkt het af, gooi het dan alsnog weg. Zeker als het pak langere tijd buiten de koelkast geweest is gaat de kwaliteit snel achteruit.

Wentelteefjes

Voor het maken van wentelteefjes wordt een mengsel van ei en melk gebruikt. Vaak is 50 mililiter melk al genoeg om enkele boterhammen in te dopen.

Broodpudding

Ook broodpudding kunt u maken met een restje melk.

Stamppot

In plaats van of naast kookvocht kunt u voor een romige stamppot een scheut melk toevoegen tijdens het stampen.

Aardappelpuree

Net als stamppot wordt ook aardappelpuree romiger door het toevoegen van wat melk.

Eiergerechten

Roerei wordt nog lekkerder met een beetje melk. Daarvoor is een klein scheutje al genoeg. Hetzelfde geldt voor een omelet of frittata uit de oven.

In de koffie

In plaats van koffiemelk of opschuimmelk kunt u ook gewone melk gebruiken. Met 30 milliliter kunt u schuim of opgestoomde melk maken en met zo’n 60 milliliter kunt u een cappuccino fabriceren.

Lees ook: Glas melk? Kies eens voor iets anders dan koemelk

In de thee

Afhankelijk van uw smaak kunt u een kleine, tot wat grotere hoeveelheid melk in uw thee doen, voor een ‘Engelse thee’.

Milkshake

Voor een milkshake zijn niet altijd grote hoeveelheden melk nodig. Ook met een restje komt u een eind. Zoals bijvoorbeeld bij dit recept van Sandra Ysbrandy van een framboos-ananas milkshake:

  • 1 verse ananas, in blokjes gesneden
  • 300 gram diepgevroren frambozen
  • 3 bolletjes vanille ijs
  • scheut (volle) melk

Pureer de ingrediënten in een blender en garneer eventueel met een achtergehouden stukje ananas en een rietje.

Soep

Wilt u uw soep, zoals bijvoorbeeld tomatensoep, iets romiger maken, dan kunt u daar in plaats van room ook eens een scheutje melk voor proberen.

Vries melk in

Nu even geen behoefte om het laatste restje melk te gebruiken? Vries het dan eens in. Houd er daarbij rekening mee dat het in de vriezer uitzet, dus dat u de verpakking die u gebruikt niet te vol doet. Ingevroren is de melk zo’n 2 maanden houdbaar. Na ontdooien is het nog net zo lang houdbaar als op het moment voor invriezen, dus noteer dat voor de zekerheid. Gebruikt u er vaak kleine hoeveelheden van, verpak de melk dan bijvoorbeeld in een ijsblokjeshouder. Als u de melk gaat ontdooien, doe dit dan in de koelkast. Door het invriezen kan de melk overigens van structuur veranderen en wat geler van kleur worden. Dat is een natuurlijk verschijnsel, doordat het vet van de melk gescheiden wordt. Door het goed te schudden wordt het weer 1 geheel.

Bekijk onze receptenpagina voor allerlei recepten met melk.

(Bron: AD, Voedingscentrum, The Daily Milk, Libelle, archief)

Geef een reactie