repair

Feestelijk repareren tijdens Internationale Repair Café Week

Kapotte apparaten worden tegenwoordig vaker weggegooid dan gerepareerd. Gelukkig bestaan er zogenoemde Repair Cafés waar u deze spullen samen met anderen kunt repareren. Om te vieren dat dit al 8 jaar lang mogelijk is in Nederland, is de week van 15 t/m 22 oktober 2017 uitgeroepen tot Internationale Repair Café Week.

Feestelijk repareren

Op 18 oktober 2009 begint Martine Postma in Amsterdam het allereerste Repair Café ter wereld. Tientallen mensen komen hier samen met hun kapotte spullen op af, waardoor het een succes genoemd mag worden. Sindsdien heeft het initiatief van Postma een vlucht genomen en zijn er 1374 Repair Cafés over de hele wereld. Nederland telt er verreweg de meeste: 740. In de week van 15 t/m 22 oktober, tijdens de Internationale Repair Café Week, wordt er op veel van deze plekken onder feestelijke omstandigheden gepareerd. Ook kan het zijn dat bepaalde cafés een speciaal thema hanteren tijdens deze periode.

Repair Cafés zijn overal

Wie op zoek gaat naar een Repair Café, moet het overigens niet zoeken in de hoek van echte cafés. De repareerbijeenkomsten vinden namelijk plaats in een buurthuis, kringloopwinkel of ander openbaar gebouw. Hier kunt u uw kapotte spullen heen brengen die u normaal gesproken zou weggooien omdat u zelf niet de expertise of het gereedschap hebt om het te repareren. Bij een Repair Café zijn vrijwilligers aanwezig die u hierbij kunnen helpen en tevens ligt er vaak speciaal gereedschap klaar dat het repareren makkelijker maakt.

Tegen de verspilling

Het Repair Café is een antwoord op het feit dat er in Nederland ontzettend veel wordt weggegooid; veel meer dan vroeger. Dit komt omdat consumenten anno 2017 het liefst het nieuwste van het nieuwste willen, waardoor mensen met name elektronische apparaten veel sneller afdanken dan voorheen. Daardoor is het ook niet meer nodig dat producten levenslang meegaan en worden deze ook niet meer als zodanig in elkaar gezet. Dat resulteert er bijvoorbeeld in dat apparaten niet meer open te maken zijn, waardoor veel mensen niet eens een reparatiepoging doen.

Reparatiekennis

Naast verspilling tegengaan, wil Stichting Repair Café ook mensen met reparatiekennis een handje helpen. Deze groep wordt volgens de organisatie door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut. Bij het Repair Café is dit wel het geval.

Meedoen?

Momenteel zijn er al veel Repair Cafés in Nederland, maar u kunt er zelf ook een beginnen. Wat u dan moet doen? Dat leest u op de site van de stichting. Deze website kunt u ook bezoeken als u iemand bent of kent die goed is in het repareren van apparaten. Tevens is deze site de plek waar u kunt zien of er een Repair Café bij u in de buurt is.

(Bron: website Stichting Repair Café )

Geef een reactie