invriezen

Feiten en fabels over het invriezen van eten

Dat vlees, brood en groenten ingevroren kunnen worden, is algemeen bekend. Maar het invriezen van voedsel roept ook nog de nodige vragen op. Want mag u ontdooid eten nog een keer invriezen? En gaan bacteriën in de vriezer dood?

Instellen vriezer

Om te beginnen is de beste temperatuur voor een vriezer -18 graden of kouder. Met deze temperatuur kunnen bacteriën niet verder groeien. Houd de vriezer ook goed schoon en ontdooi hem eens in de 3 maanden. Heeft u een ‘no frost’ vriezer, dan is ontdooien in principe niet nodig, maar maak wel regelmatig de lades schoon.

Opnieuw invriezen

Op de vraag of ingevroren vlees opnieuw ingevroren mag worden, kunnen we zeggen: ja, dat kan. Voorwaarden is wel dat het vlees op de juiste manier ontdooid is (een avond van tevoren in de koelkast of op het ontdooiprogramma in de magnetron). Daarnaast is het belangrijk dat het gerecht waarin het vlees is verwerkt, goed is afgekoeld. De kwaliteit van het vlees gaat door het opnieuw invriezen wel achteruit. Het nieuwe gerecht kunt u nog 3 maanden bewaren.

Wie in de vriezer nog een portie gepureerde tomaten heeft liggen en daar soep van wil maken, kan ook de soep met een gerust hart weer invriezen. Zorg er wel voor dat de soep goed is afgekoeld. Eenmaal in de vriezer is de soep nog 3 maanden te bewaren.

Bacteriën

Een fabel is dat bacteriën in de vriezer worden gedood. Feit is wel dat ze niet verder groeien. Alleen bij verhitting kunnen bacteriën weer gaan groeien, maar het is ook de enige mogelijkheid om te ze te doden. Dus goed verhitten is van groot belang. En heeft u een product dat tegen de houdbaarheidsdatum aanloopt? Gooi het niet weg maar vries het in. Beste is wel om dit product na het ontdooien zo snel mogelijk op te eten.

Hoe lang invriezen

Producten die u invriest verliezen iets aan kwaliteit. Om er toch voor te zorgen dat de kwaliteit zo constant mogelijk blijft, is het handig om de datum van invriezen op het product te vermelden. Zo blijven groenten met gemak tussen de 6 tot 12 maanden goed in de vriezer. Vlees wordt het beste binnen 3 maanden gegeten terwijl fruit ook makkelijk tot een jaar in de vriezer bewaard kan worden. Brood blijft smakelijk als het binnen een maand gegeten wordt en kliekjes kunt u het beste binnen 3 maanden opeten. Maar wist u dat u gebak, margarine (geen halvarine!) en roomboter ook in kunt vriezen? Het gebak moet wel binnen een maand gegeten worden. Laat ook de boter niet langer dan 2 maanden in de vriezer liggen.

Er zijn nog meer producten waarvoor het vriesvak een ideale bewaarplaats is en ook kruiden kunt u heel gemakkelijk invriezen.

(Bron: Gezondheidsnet/Voedingscentrum)

Geef een antwoord

Reacties (6)

  Frans Koster says:

  Blij dat het nu eens gemakkelijk leesbaar, en duidelijk is uitgelegd!
  Bedankt voor deze publicatie.

  ineke18 says:

  Wel fijn om te lezen wat wel en niet kan. Ook het opnieuw invriezen was nieuw voor me. Mij werd altijd verteld dat het niet meer kan. Bedankt.

  carla53 says:

  Dank je wel weer wat geleerd .

  Jan 57 says:

  Veel wist ik al wel, maar niet alles bedankt voor de aanvulling.

  Superinge says:

  Goed uitgelegd. Hier kan ik wat mee!!

  Olanda says:

  Als je de producten vacuüm in kan vriezen gaat het bewaren nog iets langer.
  Spaart ook heel veel ruimte, daar moet je natuurlijk wel een apparaat voor hebben.
  Werkt perfect.