kleding

Verleng de levensduur van uw kleding met deze tips

Kleding gaat tegenwoordig een stuk korter mee dan vroeger. Zit er een gaatje in? Een moeilijke vlek? Is het gaan pillen? De textiel- of prullenbak is dan vaak de volgende stap. Dit is niet zo goed voor de portemonnee en ook niet voor het milieu. Met deze tips verlengt u de levensduur van uw garderobe. 

Slechtere kwaliteit

Komt u weleens bij een tweedehands kledingwinkel of kringloop? Dan vindt u tussen al die kleding soms stukken terug die al tientallen jaren oud zijn. Volgens kenners zijn zelfs de goedkoopste broeken uit de jaren 70 beter in elkaar gezet dan de duurste stukken van tegenwoordig. Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo’n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar ‘overleeft’. Daarna wordt het weggedaan. 2,2 jaar is in sommige gevallen nog best lang, aangezien er ook nieuwe kledingstukken zijn die na een paar keer wassen al klaar zijn voor de textielbak.

Minder vaak wassen

Zie u uzelf soms ook genoodzaakt om kleding vrij snel van de hand te doen? Er zijn een aantal adviezen die u kunnen helpen. Allereerst doet u er goed aan om kleding minder vaak te wassen. Door kleding na 1 keer dragen in de was te gooien slijt het sneller en moet u er dus sneller afscheid van nemen. Zeker kleding van natuurlijke materialen zoals wol en katoen zijn er eigenlijk niet gemaakt voor de wasmachine.
Uw kleding kunt u weer opfrissen door er een mengsel van water en wodka op te spuiten. Dit schijnt geurtjes te neutraliseren. De verhouding die u kunt aanhouden is 3 eenheden water en 2 eenheden wodka. Is het buiten mooi weer? Dan kunt u het proces een handje helpen door het kledingstuk na het inspuiten buiten te hangen.

Vlekken kunt u  behandelen met een speciale vlekkenverwijderaar of een vaatwastablet. Als u dit doet hoeft u niet het hele kledingstuk te wassen.

vaatwastabletten
Lees ook: Dit kunt u ook schoonmaken met vaatwastabletten

Onderhoud uw kleding

De levensduur van kleding én schoenen kunt u ook verlengen door ze goed te onderhouden. Spuit schoenen bijvoorbeeld in met een water- en vuil afstotende spray en bewaar kwetsbare kleding op de juiste manier. Berg een mooi pak of jurk bijvoorbeeld op in een kledingzak, zodat eventuele motten minder kans krijgen en er geen vouwen ontstaan die u er later weer uit moet strijken. Ook waterafstotende jassen kunt u langer daadwerkelijk waterafstotend houden door ze op de juiste manier te behandelen. Was dit soort jassen bijvoorbeeld nooit op de reguliere manier, maar controleer altijd het wasvoorschrift.

Bekijk het wasvoorschrift

Over wasvoorschriften gesproken: die zijn er natuurlijk niet voor niets. Door de voorschriften te volgen, blijft uw kleding zo lang mogelijk mooi.

Ga preventief te werk

Gericht kopen is de beste manier om te voorkomen dat u kleding snel moet weggooien. In de Britse krant The Guardian zegt kenner Orsola de Castro, brein achter de duurzame modebeweging Fashion Revolution, dat het controleren van de naden al heel veel zegt over de kwaliteit. Volgens De Castro heeft kleding van slechte kwaliteit vaak niet zulke nette naden; ze lopen scheef of ze beginnen hier en daar al te rafelen. Door dit soort kledingstukken links te laten liggen, wordt de kans kleiner dat u snel weer naar de winkel moet.

Een ander truc is kleding tegen het licht houden. Als er licht doorheen schijnt, is de stof vrij dun en is de kans groter dat het snel slijt.

Koop tweedehands of vintage

De mode-industrie is zeer vervuilend. Per jaar stoot het meer uit dan de internationale scheep- en luchtvaart samen.
U kunt uw steentje bijdragen door bijvoorbeeld minder vaak nieuwe kleding te kopen, maar voor tweedehands te kiezen. Bijkomend voordeel is dat tweedehands items van goede kwaliteit vaak een stuk minder duur zijn dan nieuwe spullen van dezelfde kwaliteit. Hoe uw erachter komt of u echt een parel in handen heeft? U kunt de truc met de naden en het licht kunt u toepassen, maar controleer bij tweedehands stukken ook altijd de staat van de stof. Bij jassen kunt u bijvoorbeeld aan de mouwen zien wat de conditie is van het materiaal.

(Bron: The Guardian, The Sprunce, Libelle)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Verzorgende030 says:

    Shirts of blouses, truien, ik geef ze vaak de spoelbeurt van 20 minuten op 30 graden ipv een volledig wasprogramma… opfrissen als er geen vlekken in zitten 👍🏽

  2. RABE says:

    Ik hang de kleding uit voor een open raam, en dat werkt goed. Geen vlekken, geen was.
    Wassen doe ik na 2 of 3 keer dragen. Het is natuurlijk wel van belang in welke omgeving de kleding gedragen wordt.
    Als er gerookt wordt gaat het direct in de was, want dat is niet te luchten.