restjes verf

Gooi restjes verf niet weg, maar hergebruik ze overal in huis en tuin

Wie regelmatig wat verft verzamelt in de loop van tijd vaak allerlei restjes verf van verschillende kleuren. De houdbaarheid daarvan is eindig, maar voordat u de verfresten weggooit, kunt u aan de slag met de ideeën die we voor u verzameld hebben.

Kleuraccenten

Door een stuk karton of hout met een restje verf te kleuren kunt u heel gemakkelijk kleuraccenten aanbrengen op een saaie muur. Ook handig als u overweegt een muur in zijn geheel een andere kleur te geven. Op die manier kunt u eerst bekijken of de kleur u inderdaad bevalt en hoe de lichtinval gedurende de dag op die plek is. Bent u er al zeker van dat de kleur u bevalt, dan kunt u de verf ook rechtstreeks op een deel van de muur aanbrengen.

Meubels

Geef (delen van) stoelpoten, het zitvlak van een houten stoel, tafelpoten, lades of achterwanden van kasten eens een ander kleurtje.

stoel

Dienblad

De binnenkant of rand van een dienblad kan soms wel een opfrisbeurt gebruiken. Een restje verf in een leuke tint is daar ideaal voor.

Plantenpot

U kunt een plantenpot een totaal ander uiterlijk geven, door hem in zijn geheel een andere kleur te geven of naar eigen smaak van gekleurde vlakken, een gekleurde potrand of vrolijke stippen te voorzien.

plantenpottenFotolijstje

Door 1 of meerdere fotolijstjes een nieuw kleurtje te geven personaliseert u die naar eigen wens.

Vogelhuisje

Vogelhuisjes zijn er in alle soorten en maten, maar ook in onbewerkte vorm. Die kunt u dan met wat verf een vrolijker uiterlijk geven. Aangezien vogels ze soms ook echt gebruiken om in te nestelen is het wel zaak de binnenkant met rust te laten en sowieso op te letten of de verf niet schadelijk voor ze is.

vogelhuisjes

vlekken
Lees ook: Vlekken verwijderen van geverfde muren: bekijk de tips

Bord met een spreuk

Ze zijn in vele vormen kant en klaar te koop, maar u kunt natuurlijk ook zelf een bord maken met een spreuk die persoonlijk voor u en of uw huisgenoten is.

bord spreukWegwijzer

Leuk voor op het balkon of in de tuin, maar ook gewoon in de woonkamer: bordjes met favoriete bestemmingen, met de afstanden ernaar toe erbij.

Houten knijpers versieren

Houten knijpers zijn ideaal om de was mee op te hangen, maar kunnen ook gebruikt worden om kaarten mee aan een snoer te hangen of voor het compact opbergen van bijvoorbeeld telefoonopladers. U kunt ze verfraaien door ze een kleurtje of mooi patroon te geven.

knijpersVoorraadpotten

Knopen, gedroogd frui, bonen, zeepjes en nog veel meer, kunt u overzichtelijk opbergen in glazen voorraadpotten die u weer overhoudt als de jam of ander product op is. Door de deksels van een restje verf te voorzien (en er eventueel zoals op de foto een steen of knop op te lijmen), krijgt u een vrolijk geheel.

voorraadpottenDennenappels

Voor de herfst- of kerstversieringen lenen dennenappels zich erg goed. In plaats van ze in natuurlijke vorm op een schaal of in een vaas te leggen, kunt u ze ook eerst in een ander kleurtje verven.

dennenappelsVerfblikken op de juiste manier bewaren

In de meeste garages is de temperatuur niet constant. Vanwege deze reden is het geen goed idee om verfblikken daar te bewaren. Om lang mee te gaan heeft verf een koele temperatuur nodig, zonder uitschieters tijdens hittegolven of juist vorstperiodes. Door verfblikken op een betonnen ondergrond te zetten roesten ze bovendien veel sneller. Plaats de blikken daarom bij voorkeur op bijvoorbeeld een houten plank in de gangkast of kelder. Verf op waterbasis is dan tenminste 1 jaar houdbaar en die op terpentinebasis wel 2 jaar.

TIP: doe een stukje plastic huishoudfolie over het blik en doe daarna de deksel erop. Zo is het blik goed luchtdicht afgesloten. Vergeet niet de datum op het blik te vermelden. Zo weet u precies wanneer u de verf voor het laatst heeft gebruikt.

(Bron: VT Wonen, Flexa, Interior Delights, Pinterest, archief)

Geef een reactie