Duur 04:57
Gepubliceerd op 6 oktober 2021

Tips om te besparen op de energierekening

Sterk stijgende gasprijzen zorgen voor een flink hogere energierekening. Daar kunt u als consument helaas weinig invloed op uitoefenen. Toch kunt u met een aantal aanpassingen en maatregelen besparen op uw verbruik en daarmee de rekening. We hebben tips op een rij gezet, zoals wisselen van energieleverancier en een slim gebruik van de warmte in huis.

Waarom wordt de energierekening hoger?

Het heeft verschillende redenen dat de gasprijzen in Europa eind 2021 zo stijgen. Zo zijn de voorraden vanwege de relatief koude winter van 2020-2021 laag. Normaal worden die zomers aangevuld, maar door leveringsproblemen en het herstel van de economie is gas schaarser en daardoor duurder. Ook de stijgende prijs van CO2-uitstootrechten stuwt de gasprijs. Door een lagere levering van gas uit onder andere Noorwegen en Rusland blijft dat ook nog wel even zo. De verwachting is dat de energierekening van veel Nederlanders daardoor tot enkele honderden euro’s stijgt. Het is hopen op een zachte winter, zodat de stijging binnen de perken blijft, maar het kan geen kwaad om zelf ook zoveel mogelijk te besparen en zuinig met energie om te gaan.

De verwarming niet te hoog zetten

Voor een behaaglijk gevoel is de juiste temperatuur in huis belangrijk. De gemiddelde temperatuur is 20 tot 21 graden. De verwarming naar een graadje of 22 graden opstoken kan al behoorlijk in de papieren lopen. Want de temperatuur met 1 graad verhogen, verhoogt de energierekening met 50 tot 80 euro per jaar. Het is dus zeker de moeite waard om de verwarming tussen de 20 en 21 graden te laten staan en warmere kleding te dragen.

huis warmer
Lees ook: Zo houdt u uw huis warmer tijdens kou en vorst

Slimme thermostaat

Het loont ook de verwarming op bepaalde momenten uit te schakelen. Doet u de verwarming normaal uit op het moment dat u ’s avonds gaat slapen, doe dat voortaan een half uur tot een uur eerder. Zet de thermostaat ook weer niet te laag ’s nachts. Bij strenge vorst is het handig de thermostaat niet lager in te stellen dan 17 graden. Dan warmt de woning ’s ochtends sneller op tot een aangename temperatuur. Bij minder koude omstandigheden adviseert MilieuCentraal ’s nachts 15 graden aan te houden. Zet de thermostaat ook op 15 graden als u van huis bent. Met een klokthermostaat of slimme thermostaat kunt u patronen instellen, zodat u dit niet steeds handmatig hoeft te doen. Ook kunt u de temperatuur dan per ruimte regelen, zodat u alleen de vertrekken warmt stookt waar u veel bent.

CV-onderhoud

Een goed functionerende CV-ketel kan optimaal presteren. Groot onderhoud kan het beste aan een vakman overgelaten worden, maar ontluchten of water bijvullen kan meestal ook prima zelf gedaan worden. Tijdig ontluchten of water bijvullen van de centrale verwarming voorkomt het niet geheel warm worden van radiatoren. In een eerder artikel vertellen we hoe u hierbij te werk kunt gaan.

Luchten en ventileren

Het verwarmen van verse lucht kost minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht die al in huis hangt. Dit doet u door elke dag de ramen open te zetten en de boel even goed te doorluchten. Zet op dat moment wel de verwarming lager, zodat u geen warmteverlies heeft. 10 minuten per dag luchten levert u al snel een besparing van maar liefst 50 euro per jaar op. Voor het binnenklimaat is het daarnaast van belang om 24 uur per dag te ventileren. Als het buiten flink koud is kan de temperatuur er in huis sneller door dalen. In een eerder artikel geven we tips hoe u dit zoveel mogelijk kunt voorkomen. Zoals kiezen voor ventilatieroosters die reageren op de winddruk (zelfregelende roosters).

Van energieleverancier wisselen

Het kan al nooit kwaad om af en toe te bekijken of het loont van energieleverancier te wisselen. Nu is het zeker de moeite waard om te checken of dat gunstig is. Sanne de Jong, business unit manager bij Gaslicht.com, legt tegenover RTL Nieuws uit waarom. De komende maanden stijgen de prijzen nog door. Als u nu een nieuw contract afsluit, dan sluit u dat af voor de huidige prijzen. Ook als het bijvoorbeeld pas in december ingaat. Afhankelijk van het energiebedrijf kunt u 75 dagen tot 6 maanden van tevoren wisselen.

Aangezien de verwachting is dat de prijzen in het voorjaar weer dalen raadt zij niet aan om nu alvast een contract af te sluiten als uw huidige overeenkomst pas over een half jaar afloopt. Ook raadt zij aan om niet voor een contract met een loopduur van meerdere jaren te kiezen. De verwachting is namelijk dat de prijzen over 3 jaar lager zijn dan nu. Dan is een contract voor 1 jaar gunstiger.

Isoleren en warmte slim gebruiken

Wilt u echt energie besparen, dan is een goed geïsoleerd huis onmisbaar. Nieuwbouwwoningen worden al goed geïsoleerd, maar het kan ook in een bestaande woning. Van dakisolatie en vloerisolatie tot het plaatsen van dubbelglas en het isoleren van de spouwmuren. Het zijn allemaal manieren om de energierekening naar beneden te krijgen. Dit kost zelf uiteraard ook (veel) geld, maar betaalt zich later vaak terug. Goed om eens een berekening op los te laten.

Er zijn ook eenvoudige manieren om een behaaglijk gevoel in huis te verhogen. Bekijk door welke kieren en gaten de kou naar binnenkomt. Neem bijvoorbeeld een open trap in de woonkamer. Dit wordt al snel een tochtgat. Warmte stijgt, dus het verlies van warmte is groot bij zo’n trap. Dit kunt u beperken door boven op de overloop een (schuif)deur te maken of door een stevig gordijn op te hangen. Of doe op de overloop alle deuren dicht. Zet ze weer open als u naar bed gaat voor de ventilatie. Kijk ook eens naar de voor- en achterdeur. Als u het gevoel heeft dat er veel koude van de deuren vandaan komt, hang er dan een gordijn voor.

Zorg er verder voor dat radiatoren vrij staan en er dus geen gordijnen voor hangen of meubels de warmte tegenhouden. Breng daarnaast radiatorfolie aan tegen de achterzijde van de radiator. Deze folie bespaart bij zowel niet-geïsoleerde als geïsoleerde muren energie.

Bespaar op warm water

Zo’n 1 5e deel van het gasverbruik wordt ingenomen door het verhitten van water in huis. Daarvan neemt de douche het grootste gedeelte in. U kunt hier makkelijk op besparen door minder lang te douchen. Neemt u normaal ook vaak een bad, dan is dat vervangen door een douchebeurt weer gunstiger. En een water besparende douchekop kan tot wel 40 euro per jaar op de energierekening schelen.

Op woensdag 6 oktober 2021 is Ombudsman Jeanine Janssen bij Tijd voor MAX om over dit onderwerp te praten. In het videofragment kunt u zien wat zij erover verteld heeft. 

(Bron: ANP, RTL Nieuws, Consumentenbond, archief)

Geef een reactie

Reacties (7)

    denktenk says:

    Een weinig bekende, maar zeker in deze situatie, geld-besparende mogelijkheid, is transparante isolerende folie. (Let op; niet te verwarren met zonwerende folie). Deze glasheldere wordt met tape op het kozijn bevestigd, verhit met een föhn waardoor het strak spant. Hierdoor ontstaat een isolerende laag tussen het raam en de folie. Zeker te overwegen voor (slaapkamer)ramen met enkel glas. Kijk ook of uw overgordijnen dik genoeg zijn. Moet u toch overgordijnen kopen overweeg dan gordijnen met een isolerende voering.

    dragon says:

    Marktwerking laat nu de keerzijde zien.
    Als het de leverancier niet zint, zeggen je het contract op.
    Maar de lachende derde is altijd nog de overheid,
    Zie aflevering van RADAR.
    https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/de-helft-van-je-energierekening-is-belasting/

    Als ik iedere keer het advies zou opvolgen om de thermostaat een graadje lager te zetten, stond deze nu op 2 graden Celcius
    Dit is bij wijze van spreken.

    Riny6 says:

    ik ben begonnen met de droogtrommel en de afwas machine de deur uit te doen en douchen 1x per week of ik was me in het zwembad.
    Ik ga iedere week zwemmen

      dragon says:

      Ik doe mijn vrouw de deur uit, dat scheelt heel veel in energie 🙂

    HenkJanny says:

    Bij al de goede raadgevingen mis ik altijd een mening van een ouder persoon. Altijd maar die 20-21 graden, als je boven de 80 jaar bent heb je het dikwijls gouw wat kouder ,dus 22graden is wel prettiger ,of moeten wijzer een deken om geslagen naar de tv kijken of om 7 uur. Te bedden gaan .
    Een 87 jarige

      Olanda says:

      Ik ontdekte twee items. Inderdaad iedere keer een graadje lager dan zit je in de kou en als je een dagje ouder wordt ben je wat kouwelijker. Je gaat je haast schuldig voelen als je het wat warmer wil hebben. Bij mij roept het de tijd op dat je voor de kachel gepropt zat. koud vanachteren en warm van voren.

    Hanneke60 says:

    Ik zet de verwarming op 20 graden, de radiatoren in de hal en de slaapkamer en badkamer staan uit. de badkamer gaat alleen aan als ik sta te douchen, daarna gaat hij weer uit

Bekijk ook

Meer