sparen

‘Potjessparen’ kan nu ook digitaal

Sparen in potjes is een bekende manier van geld sparen. Tegenwoordig hebben veruit de meeste Nederlanders hun geld op de bank staan, fysiek ‘potjessparen’ is er dus niet meer bij. Een toenemend aantal banken heeft daar wat op bedacht: Digitaal sparen met potjes.

spaarpotjes in een app

Bij de meeste Nederlandse banken kunt u via de internetbankieren-app spaarpotjes aanmaken, deze potjes zijn gekoppeld aan een spaarrekening. Soms worden dit spaardoelen genoemd. Als uw bank de spaarpotjes aanbiedt, en u bekend bent met de internetbankieren-app, kunt u de spaarpotjes direct gebruiken. Met een paar klikken wordt het geld van de reguliere rekening overgeboekt naar een spaarpotje. Bij de meeste banken kost het geen geld om de spaarpotten aan te maken. U kunt bij uw eigen bank nagaan hoeveel potjes u kosteloos kunt creëren.

Waarom spaarpotjes?

Van nature is men meer op de korte termijn gericht en dat maakt sparen lastig. Uit onderzoek van Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud blijkt namelijk dat het belangrijk is om naar de toekomst te kijken als u wilt sparen. Ook planmatig met geld kunnen omgaan en verleidingen weerstaan zijn eigenschappen die het sparen met via online spaarpotten makkelijker maken.

Bewust sparen

Online spaarpotjes zorgen ervoor dat u bewuster met geld omgaat. Dit komt omdat het vervelend is om te zien dat een spaarpotje steeds leger wordt wanneer er geld wordt uitgehaald. “Dan realiseer je je dat het geld ook weer moet worden aangevuld. Zo maakt die spaarpot jou bewuster van het doel waarvoor je spaart”, legt Karin Radstaak van het Nibud uit in het Algemeen Dagblad.

Een ander voordeel van online spaarpotten is dat het geld minder anoniem maakt. Doordat het geld in een bepaalde spaarpot zit, weet u waar het voor bedoeld is. Dan is het lastiger om juist die euro’s ergens anders aan uit te geven en is het ook moeilijker om impulsaankopen te doen.

Let op de rente

“Het fijne van sparen is dat er rente wordt opgebouwd op het gespaarde bedrag.” vertelt personal finance expert Renée Lamboo in het Algemeen Dagblad. Hoewel spaarrente een fijne bijkomstigheid is van geld sparen, is de spaarrente momenteel vrij laag. Bij de meeste banken krijgt u niet meer dan 0,3 procent rente. Heeft u nog geen spaardoelen in uw app toegevoegd, maar heeft u hier wel oren naar? Dan hebben wij een aantal handige spaartips waarmee u ondanks de momenteel lage rente toch maximaal rendement uit uw spaargeld haalt.

(Bron: AD, porterenee.nl, lekkerlevenmetminder.nl)

Geef een reactie