wijn

Hoe lang is wijn houdbaar en wat kunt u met restjes doen?

Als een fles eenmaal geopend is, dan is wijn daarna nog beperkt houdbaar. Restjes hoeft u echter niet weg te gooien, u kunt er nog allerlei andere dingen mee doen als u het niet meer opdrinkt.

Hoe lang is wijn houdbaar?

Afhankelijk van de wijnsoort is die 1 tot maximaal 5 dagen houdbaar na openen. Houdbaar betekent niet dat de wijn ook per se lekker blijft. Soms treedt er na een dag al smaakverandering op. Over het algemeen geldt dat champagne en wijnen met een bubbel het best op de dag van openen zelf leeggedronken kunnen worden. Vaak verdwijnt de smaak (en het koolzuur) namelijk al na 1 dag. Rosé en witte wijn kan tot maximaal 5 dagen in de koelkast bewaard worden. Bewaart u het langer, dan is de wijn nog wel drinkbaar, maar deze wijnsoorten worden dan vaak zurig van smaak en de fruitige smaak vermindert sterk.

Bij rode wijn gaat geopend bewaren nog wat sneller ten koste van de smaak. Hiervoor geldt dat de wijn binnen 2 tot 3 dagen wel opgedronken moet zijn om nog goed te smaken. Door hem op een koele en donkere plek te bewaren wordt dit proces zoveel mogelijk beperkt. In het geval van rode wijn kan de smaak echter in eerste instantie zelfs verbeteren na openen. Versterkte wijnen tenslotte, zoals port en sherry, zijn veel langer na opening te drinken. Ze gaan tot zeker wel een maand mee. Wel moeten ze ook donker en koel bewaard worden dan.

Tips om geen wijn te verspillen

U kunt restjes wijn op verschillende manieren een 2e leven geven:

Maak wijnblokjes

Wijn is prima in te vriezen en dan tot 3 maanden houdbaar. Als u er ijsblokjes van maakt, dan kunt u ze gedoseerd gebruiken. Als ijsblokje, maar ontdooid ook als ingrediënt in gerechten. Ingevroren wijn verandert licht van smaak, dus het alsnog opdrinken is wellicht een minder aantrekkelijk idee. Leg ook nooit een fles wijn in de vriezer, want die kan daardoor sterk uitzetten en zelfs uit elkaar knallen. De fles er kort in leggen om te koelen kan natuurlijk wel, maar vergeet hem dan niet.

Koken met wijn

Er zijn verschillende gerechten die een scheut of een glas wijn nodig hebben. Zoals de risotto met paddenstoelen en truffel van Antoine. Ideaal als u toch al een restje over heeft. Maar u kunt er ook de wijnblokjes voor gebruiken, als u de wijn eerder zoals hierboven beschreven ingevroren heeft. 10 tot 12 ijsblokjes staat gelijk aan 1 glas .

Wijndressing

Overgebleven wijn kunt u in een dressing voor een salade verwerken. Meng 1 deel wijn met 2 delen wijnazijn (van dezelfde kleur) en een fijngehakt sjalotje. Laat 10-15 minuten staan en voeg een halve theelepel honing en een snufje zout toe. Roer door en voeg toe aan de salade.

Pocheren met wijn

Overgebleven rode wijn is ook uitstekend geschikt om stoofperen of ander fruit in te pocheren. Voeg suiker naar smaak toe en laat het fruit ongeveer 15 minuten garen. Heerlijk om warm te serveren met bijvoorbeeld een bolletje ijs.

Maak er sangria mee

Blijkt de smaak van een wijn na openen niet helemaal uw ding te zijn? In plaats van hem weg te gooien kunt u er dan sangria mee maken. Door het toevoegen van sappig fruit, ijsblokjes en eventueel wat Gran Marnier is de smaak flink aan te passen.

Lees ook: feiten en fabels over eten opwarmen.
3 methodes voor het opwarmen van rijst en veilig bewaren.
Feiten en fabels over het invriezen van eten. 

(Bron: Margriet, Gall & Gall, AD, Wijnbroerders)

Geef een reactie

Reactie

    Aliceroodnat@casema.nl says:

    Wij bewaren wijn soms wel meer dan een week, dit is wel wijn met een schroefdop. En een advies van mijn man(is vinoloog) direct na het inschenken de dop dichtdraaien, dus niet even open laten staan.