kruiden-en-specerijen

Kruiden en specerijen, wat is het verschil?

Ze zijn er allebei om uw eten meer smaak te geven: kruiden en specerijen. Vaak worden ze door elkaar gehaald. We zetten de verschillen op een rij.

Kruiden komen meestal van kruidachtige planten en groeien in een gematigd klimaat. Meestal worden de bladeren gebruikt. Maar ook de vruchten of zaden kunnen als kruid dienen. Specerijen zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van planten. Ze komen vaak uit landen met een tropisch klimaat.

Kruiden

Bij kruiden kunt u denken aan basilicum, bieslook, dille, koriander, maggiplant, munt, oregano, peterselie, rozemarijn, salie, selderij en tijm. Deze kunt u overigens ook heel makkelijk zelf kweken.

Kruiden bewaren

Gedroogd kunt u ze het beste bewaren op een koele, donkere plaats. Zo blijft de smaak het langst behouden. Verse kruiden blijven een paar dagen goed in de koelkast. U kunt ze in een vochtige (thee)doek wikkelen om vers te houden. U kunt de verse kruiden ook invriezen. Volgens het Voedingscentrum blijven ze zo’n 12 maanden goed, daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur. Invriezen kan bijvoorbeeld met wat olijfolie in een ijsblokjesvorm. Ook kunt u kruiden drogen. Als u ze zelf kweekt, kan dit een handige methode zijn om de hele winter lang van uw eigen kruiden te genieten.

kruiden specerijen houdbaarheid
Lees ook: Kunnen kruiden en specerijen over de houdbaarheidsdatum gaan?

Specerijen

Voorbeelden van specerijen zijn peper, cayennepeper, Spaanse peper, paprikapoeder, nootmuskaat, kaneel, korianderzaad, komijn, kruidnagel en gember. Wist u dat u ook vrij gemakkelijk zelf specerijenmengsels kunt maken? Specerijen horen op een koele en donkere plek bewaard te worden. Dan blijven ze het langste goed.

Kruiden en specerijen gebruiken in gerechten

Koken met kruiden en specerijen gaat op verschillende manieren. Kruiden worden vaak pas op het laatst toegevoegd aan een gerecht, omdat anders de smaak verloren gaat. Het kruid kan kapot gekookt of gebakken worden. Specerijen worden juist vaak aan het begin van het bereiden van een gerecht toegevoegd, om smaak te geven aan het eten. Het Voedingscentrum geeft op haar website tips om de 12 meest gebruikte kruiden en de 10 meest gebruikte specerijen te verwerken in een maaltijd.

(Bron: Voedingscentrum, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie