kruiden

Zo bewaart u kruiden om de hele winter van te genieten

Als u zelf kruiden kweekt, dan is het najaar het moment om ze te drogen of in te vriezen, zodat u er de hele winter van kunt blijven genieten. Ook als u wel eens wat overhoudt van kant en klare verse kruiden uit de supermarkt, kunt u die gedroogd of ingevroren opnieuw gebruiken.

Kruiden drogen

Heel veel kruiden zijn geschikt om te drogen, zoals munt, laurier, dille, oregano, tijm, rozemarijn, korianderzaad en citroenmelisse. U kunt verschillende methodes gebruiken om ze te drogen: aan de lucht, in de magnetron of in de oven. Ontdoe ze van eventuele slechte blaadjes en spoel ze goed schoon. Zorg dat ze vervolgens zo vrij mogelijk van water zijn voordat u ze droogt, door ze bijvoorbeeld tussen keukenpapier te deppen.

Oven

Stel de heteluchtoven in op 30 á 40 graden en spreid de verse kruiden uit over een bakplaat die u met bakpapier bekleedt. Dit proces neemt zo’n 1 tot 4 uur in beslag. Controleer het elke 30 minuten.

Kruiden aan de lucht drogen

Beschikt u over een warme, goed geventileerde ruimte waar het niet al te vochtig is, dan kunt u de kruiden ook aan de lucht laten drogen. Dit kan afhankelijk van het soort kruid 1 tot 4 weken in beslag nemen. Maak hiervoor losse bosjes en hang ze op een plek uit de zon. Als u ze kunt verkruimelen, zijn ze klaar.

Magnetron

Spreid de kruiden uit over een bakplaat die u met bakpapier bekleed heeft en leg over de kruiden een 2e vel bakpapier. Stel de magnetron in op 600 watt en laat in ongeveer 4 minuten drogen.

Na het drogen

Verwijder de eventuele stelen en andere oneetbare delen en verkruimel de kruiden. Doe ze in een (liefst luchtdichte) pot en voorzie de pot van een etiket, zodat u kunt zien wat de inhoud is. Eenmaal gedroogd, kunt u ook nog uw eigen mixen samenstellen. Voeg bijvoorbeeld tijm, oregano en basilicum samen voor een lekkere Italiaanse mix. Bewaar de kruiden op een donkere plek, dan kunt u er tot zeker een half jaar lang van genieten. Mits ze niet voor die tijd op zijn natuurlijk.

Kruiden invriezen

Een andere beproefde methode om lang van uw verse kruiden te genieten is het invriezen ervan. Hiervoor zijn kruiden geschikt als basilicum (alleen de blaadjes), koriander, peterselie, salie, bieslook, dille, rozemarijn, tijm, oregano en de bloemen van borage (komkommerkruid). Hak ze (behalve de bernagiebloemen) fijn en verdeel ze over een ijsblokjesbak. Giet er vervolgens water, vloeibare boter of olijfolie overheen. Eenmaal ingevroren kunnen ze ongeveer een half jaar bewaard worden. Kruiden met harde delen, zoals rozemarijn kunnen ook in kleine bosjes droog ingevroren worden.

Zelf kruiden kweken

Kweekt u nog geen kruiden, maar wilt u dat wel gaan doen, dan helpen wij u alvast een eindje op weg. Zo geven wij tips hoe u zelf kruiden kunt kweken in de keuken. Of heeft u liever een kruidentuintje in de moestuin?

Lees ook: voor deze producten is het vriesvak de ideale bewaarplaats.

(Bron: Eigenwijs Blij, Landleven, Groei & Bloei, Libelle.be, 24 Kitchen, Culy, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie