keukenkruiden

Kruidentuintje in de keuken, deze keukenkruiden kunt u kweken

Ook als u geen moestuin heeft kunt u uw eigen verse keukenkruiden kweken, gewoon in een ‘kruidentuintje’ op de vensterbank. Als u het helemaal van begin af aan wilt meemaken dan kunt u aan de slag gaan met zaaien, maar u kunt er ook voor kiezen om de plantjes kant en klaar te kopen. We bespreken hieronder verschillende kruiden, maar de keuze is nog veel uitgebreider en helemaal naar smaak uit te kiezen.

Basilicum

basilicum_shutterstockMisschien heeft u het wel eens gemerkt, maar als u een basilicumplantje in de supermarkt koopt heeft die vaak maar een beperkte levensduur. Dit komt doordat er heel veel verschillende plantjes in de pot geplaatst worden. Die elk veel water en vooral voedingsstoffen nodig hebben. Wilt u langere tijd van uw basilicum genieten, knip de takjes die u gebruikt dan helemaal onderaan weg, zodat u de plant flink uitdunt. Of scheur de kluit in minstens 4 stukken en zet die elk in een eigen pot met voldoende potgrond. De planten krijgen nu de kans om verder uit te groeien. Een warme zonnige plek en voldoende water doet de rest. In een ander artikel gaan we daar dieper op in.  Nog een voordeel van basilicum: fruitvliegjes houden niet van de geur ervan en met een plantje in de keuken houdt u ze dus op afstand. Knijp of knip beginnende bloemhoofden eruit, de energie blijft dan naar de blaadjes gaan.

Munt

munt_plant_shutterstockVoor verse thee, de lekkerste gerechten of een eigengemaakte mojito, muntblaadjes zorgen voor feest in de keuken en dit keukenkruid is eigenlijk onmisbaar. In een kleine pot blijft de groei binnen de perken, maar als u een ‘grootverbruiker’ bent, dan is het raadzaam de plant in een flinke pot te zetten, zodat de groei er goed in komt. De Marokkaanse munt is het meest bekend, maar tuincentra verkopen tegenwoordig ook allerlei andere varianten, zoals citroenmunt en chocolademunt. Munt heeft voldoende water nodig en als er bloemen in de plant verschijnen, kunt u die het beste eruit knippen. Er zullen dan weer snel nieuwe zijtakken ontstaan. Mocht u munt in de volle grond planten, dan moet u er rekening mee houden dat er veel ondergrondse uitlopers aangemaakt worden en de plant dus kan gaan woekeren.

Bieslook

bieslook_shutterstockBieslook behoort tot de familie van de ui en knoflook en smaakt vooral heerlijk als garnering. Helemaal als het net vers van de plant geknipt is. Het beste is dat boven zo’n 4 cm van de kluit te doen. Qua standplaats is de plant niet erg kieskeurig. Het mag een zonnige plek in de keuken zijn, maar ook lichte schaduw wordt goed verdragen. Snijd de plant als hij in bloei komt terug. Er zullen dan weer nieuwe buisvormige blaadjes ontstaan. De grond mag niet helemaal uitdrogen en tijdens het groeiseizoen is er wat mest nodig.

Peterselie

peterselie_shutterstockDe frisse, kruidige smaak van (krul)peterselie past bij heel veel gerechten. Krulpeterselie wordt wat vaker gebruikt ter garnering, terwijl platte peterselie ook veel in warme gerechten gebruikt wordt. Als u het hart van de plant met rust laat, kunt u onophoudelijk van de plant blijven oogsten. Van zon is dit kruid niet zo’n grote fan, halfschaduw is beter. Als de kluit dan ook nog eens genoeg vocht en voeding krijgt, kunt u heel lang van dit plantje genieten.

Koriander

koriander-kleinKoriander heeft volle zon nodig om te groeien. Zet hem binnen dus op de zonnigste plek. Niet iedereen kan de smaak ervan waarderen, dus dit kruid is alleen voor liefhebbers. De plant houdt van losse grond, die liefst kalkhoudend is en qua watergift houdt hij vooral van gelijkmatige omstandigheden. En dan niet teveel en niet te weinig. Om te oogsten moeten de steeltjes vlak bij de grond afgeknipt worden. Gebruik nooit meer dan 2 3e in 1 keer, anders gaat dit ten koste van de plant. Als de plant gaat bloeien dan kunt u ervoor kiezen de bloemen te laten zitten. Er zullen uiteindelijk zaden gevormd worden die eetbaar zijn (gedroogd heten die ketoembar), maar ze kunnen het jaar erop ook gebruikt worden om opnieuw plantje te zaaien.

Tijm

tijm-kleinTijm houdt van wat armetierige omstandigheden, met een zanderige, vrij droge grond en niet teveel voedingsstoffen in de bodem. Ideaal om in een pot te houden dus. Volle zon is dan weer wel gewenst. De blaadjes worden in de mediterrane keuken gebruikt. Na verloop van tijd verhouten de stengels en wordt het meer een klein struikje. De onderkant kan kaal worden en als dat het geval is, dan kunt u ‘m in een nieuwe pot zetten en wat dieper planten. Dan zal de plant opnieuw uitlopen.

Rozemarijn

rozemarijn-kleinNet als tijm komt rozemarijn het best tot zijn recht op een droge en zanderige grond. De grond moet ook goed waterdoorlatend zijn. Rozemarijn wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken en geeft een heerlijke Provençaalse smaak aan bijvoorbeeld  gegrild vlees, stoofschotels of aardappeltjes uit de oven. Maar ook aan zoete gerechten, zoals gebak, kan prima wat rozemarijn toegevoegd worden. Takjes rozemarijn kunnen als prikkers in vlees gestoken worden, waarbij ze hun aroma afgeven.

Oregano/marjolein

oregano_shutterstockOregano bestaat er in 2 soorten, Oreganum vulgare (wilde marjolein) en Oreganum marjorana (echte marjolein). De wilde marjolein groeit in Nederland in het wild en de echte marjolein is vooral in tuinen te vinden. In de vensterbank maak je oregano blij met een volzonnige plek en een goed gedraineerde grond. Als de kluit te nat wordt kunnen de wortels gaan rotten, dus geef niet teveel water. In de zomermaanden vormen zich zachtroze bloempjes, die ook eetbaar zijn. De blaadjes worden vooral gebruikt in sauzen en in vleesgerechten. Ook op pizza’s is het een zeer geslaagd kruid. Als de blaadjes gedroogd worden wordt de smaak nog intenser.

Toch liever buiten met kruiden aan de slag? Kijk dan het deel ‘kruiden’ in onze cursus moestuin. En lees de extra tips van Krijn Spaan over het kruidentuintje.

Geef een reactie