kruiden specerijen houdbaarheid

Kunnen kruiden en specerijen over de houdbaarheidsdatum gaan?

Heeft u ook een rekje of kast vol met kruiden en specerijen? Al die potjes zijn voor velen onmisbaar in de keuken, het zijn immers handige smaakmakers voor uw maaltijden. Maar hoelang kunt u al die kruiden nou eigenlijk bewaren?

Verschil tussen kruiden en specerijen

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillen bestaan tussen kruiden en specerijen. Het belangrijkste verschil is dat kruiden in potjes vaak gedroogd zijn en daardoor sneller hun smaak en geur kunnen verliezen. Specerijen zijn vaak een stuk harder qua substantie (denk bijvoorbeeld aan een kaneelstokje), waardoor deze hun smaak en geur langer zullen behouden. Dit geldt in zekere mate ook voor specerijen in poedervorm.

Houdbaarheid

Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart. Echt bederven doen kruiden en specerijen gelukkig niet zo snel, maar wanneer u ze niet goed bewaart gaan de geur en smaak wel een stuk sneller verloren.

Ongemalen langer houdbaar

Specerijen zijn wat langer houdbaar dan kruiden. Patrice Beaufort, van een kruidenierswinkel in Amsterdam legt daar het volgende over uit aan nieuwssite Nu.nl: “Gedroogde gember, foelieblad of nootmuskaat kunt u ongemalen, droog en donker 3 jaar bewaren. Ongemalen kruidnagel en zwarte peperkorrels zelfs nog langer. Bij gemalen specerijen ligt het anders, daarvan adviseer ik ze niet langer dan 2 jaar te bewaren. Tijdens het malen gaan smaak en geur sneller verloren.”

(Bron: Nu.nl, Voedingscentrum, Kookfans.nl)

Geef een antwoord

Reacties (6)

 1. TvDdV says:

  vermeldt met een t erachter? 🥴Het is hier een voltooid deelwoord -> vermeld

  Met vriendelijke groet,

  Tineke van Dussen

  1. Espelsje says:

   Blijft een dingetje, die d’s, t’s en dt’s……..

  2. Woody says:

   Voelt goed zeker om iemand terecht te wijzen?
   Waar haalt u het lef vandaan?

 2. margentiss says:

  Schrik niet: in mijn voorraadkast staan, goed afgesloten in stock ’n lock dozen, donker opgeborgen, gemalen komijn, kerrie madras, kurkuma en nog enkele, zonder noemenswaardig smaakverlies al meer dan 5 jaar. Ooit in kiloverpakking aangeschaft. Dit komt omdat voor een aantal boemboes en andere oosterse kruidenmengsels de kruiden en specerijen in hele(korrel) vorm na roosteren ‘op maat’ worden gemalen. De (voor)gemalen soorten bljven dan lang staan. Zonder problemen. Naar mijn ervaring zit er dus aardig wat meer bewaartijd in. Ruiken en proeven, natuurlijk!

  1. Christiaan says:

   Daar ben ik het helemaal mee eens, daarbij zijn de kiloverpakkingen in prijs zeer voordelig. Goed afgesloten, donker en droog bewaren is wel een vereiste, zeker als de bewaartijd oploopt tot 5 jaar of langer.

 3. Adriaan K says:

  @ Woody: slechte schooltijd gehad zeker?