kruidenmix

Zelf een specerijenmix maken is makkelijker dan u (wellicht) denkt

In kant- en klare specerijnenmixen die u in de winkel kunt kopen zitten vaak ingrediënten die hier niet in ‘horen’. Door zelf uw kruidenmengsel te maken, kunt u die allemaal links laten liggen. Hoe u dat doet, zelf zo’n mix maken? Onze culinair expert Emina Zorlak legt het uit. 

Zelf maken

Voor vlees, voor vis, over de salade en ga zo nog maar even door: in de winkels zijn heel veel verschillende soorten specerijenmixen te koop. Ze geven het eten net even dat extra’s, waardoor het nog smakelijker wordt. Hoewel ze dus echt iets toevoegen, zitten er in de mixen ook allerlei bestanddelen die dit niet per se doen. “Te veel zout, suiker, conserveringsmiddelen, tarwe, smaakversterkers en soja, om maar een paar voorbeelden te noemen. Lang niet alles is ongezond, maar het zijn vaak wel overbodige toevoegingen”, legt Emina uit.

Zelf een mix maken is daarom altijd een goed idee. En bovendien erg eenvoudig. “Als je een aantal standaard specerijen in huis hebt, kun je altijd ter plekke een mix maken voor een gerecht. Veel culturen gebruiken dezelfde specerijen, alleen de verhoudingen zijn anders.”

‘Standaard specerijen’ kan natuurlijk voor iedereen iets anders betekenen, maar volgens Emina komt u al een heel eind als u het volgende in de kast heeft staan: komijn, kaneel, kurkuma, korianderzaadpoeder, paprikapoeder, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, cayennepeper, gedroogde oregano, knoflookpoeder, uienpoeder en anijspoeder. Ook peper en zout vallen onder deze noemer.

Experimenteren

Alles in huis? Dan kunt u gaan experimenteren, want dat is volgens Emina de sleutel tot succes. “Heel veel culturen hebben nationale specerijenmixen, maar elke familie heeft weer een eigen, al dan niet geheime, recept, dus de mix kan per streek verschillen. Online zijn eindeloos veel recepten te vinden, die vaak best makkelijk zijn. Speel daarmee en maak je eigen geheime mix.” Met 2 theelepels paprikapoeder, een snufje zout, 1 theelepel knoflookpoeder, 1,5 theelepel komijn, 1 theelepel oregano en een half theelepeltje cayennepeper maakt u bijvoorbeeld een mix die Mexicaanse gerechten naar een hoger niveau tilt.

kruiden
Lees ook: Emina Zorlak: verse kruiden zijn onmisbaar

Maximaal benutten

Heeft u een lekkere mix gemaakt? Bewaar deze dan in een potje dat u kunt afsluiten. Zo blijft het tot wel 1 jaar goed. Door de kruiden altijd te myoteren, benut u uw mix maximaal. Wat dat is, myoteren? “Het is een moeilijk woord voor iets heel makkelijks, namelijk de specerijen(mix) in een pannetje met wat olie of boter (soms zelfs in een droge koekenpan) even verhitten op laag vuur. Denk aan zo’n 1,5 minuut. Door de warmte geven de specerijen nog meer smaak af en worden ze minder poederachtig, waardoor ze makkelijker oplossen in gerechten en een geheel vormen. Zo’n specerijenmix of een specerij voeg je eigenlijk meteen toe en niet aan het einde. Zo heeft het nog tijd om alle smaken vrij te geven”, legt Emina uit. 1 zeer belangrijk aandachtspunt: “laat de specerijen nooit verbranden, want dat verpest het hele gerecht.”

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Loizza says:

  Bedankt voor het goede artikel. En vooral bedankt voor de prachtige foto erbij!!

  myriam says:

  Ik maak al jaren mijn eigen mix. Ooit ontdekte ik dat gehaktkruiden voor 50% uit gewoon keukenzout bestaat.
  Fijn die leuke tips. Ik geniet ervan.
  Suc6
  Myriam