Diverse groenten die in het seizoen zijn.

Inspiratie nodig voor het avondeten? Deze groenten zijn in augustus in het seizoen

In Nederland kunnen we bijna het hele jaar door veel soorten groenten eten. Maar van oorsprong groeien gewassen op bepaalde tijden in het jaar op de akkers. De groente is het lekkerst wanneer hij net van het land komt. Maar wat komt er deze maand vers van het land? We zetten de seizoensgroenten van augustus op een rij.

Wat zijn seizoensgroenten?

Dit zijn groenten die tijdens een bepaalde periode van de Nederlandse akkers komen. Uit de volle grond, uit een onverwarmde kas of onder een plastictunnel.

Het is duurzamer om groenten in het seizoen te eten, omdat ze niet in verwarmde kassen gekweekt worden en geen verre reis afleggen voor ze op ons bord liggen. Dat scheelt een hoop stookkosten en zorgt voor minder broeikasuitstoot. Daarom zijn groenten in het seizoen ook goedkoper dan op andere momenten in het jaar.

Veel groenten in het seizoen in augustus

Augustus is een maand met veel seizoensgroenten. We pikken er een paar uit en geven er recepten bij.

Aubergine

De aubergine zit vol vezels en vitamine, is laag in calorieën en is veelzijdig om te gebruiken in recepten. Het heeft een vrij neutrale smaak en neigt voor sommige mensen misschien naar licht bitter. De groente heeft daarom wel wat aandacht nodig tijdens het bereiden, anders kan hij zompig smaken. Een aubergine is te bakken, poffen, wokken en grillen. Ook is het een alternatief voor pasta in een lasagne en het kan als pizzabodem gebruikt worden.

Recepten met aubergine

Aubergine
Lees ook: Zet de (veelzijdige) aubergine eens vaker op het menu

Broccoli

Culinair journalist Emina Zorlak schreef er onlangs al een column over: broccoli. Ze hekelt het woord superfood, maar voor broccoli gebruikt ze het graag. Leuk weetje: het eetbare gedeelte van de groente is eigenlijk een ongeopende bloem. Wanneer ze bijna opengaan, is het tijd om te oogsten. Broccoli bevat veel antioxidanten, is vezelrijk en bevat weinig calorieën. Emina maakt er een broccolipizza van, maar er kan nog meer mee gemaakt worden!

Recepten met broccoli

bloemkool
Lees ook: Bloemkool of broccoli: wat is gezonder?

Courgette

Courgette komt uit de komkommerfamilie. Het heeft een zachte, neutrale smaak. De groente moet een gave schil hebben en stevig aanvoelen wanneer u hem koopt. Ook het kroontje moet er nog bovenop zitten. Wanneer u een moestuin heeft, kunt u ze ook makkelijk zelf kweken. Let dan wel op de smaak, als deze erg bitter is, dan kan hij giftig zijn. Ook courgette is een veelzijdige groente, het kan zelfs verwerkt worden in zoete baksels!

Recepten met courgette

Komkommer

De zomerperiode wordt niet voor niets komkommertijd genoemd. Van oorsprong wordt deze groente in deze tijd van het jaar geoogst. De term betekent een periode waarop minder nieuws is dan anders en daardoor kleinere gebeurtenissen ineens wel aandacht krijgen. De komkommer is een van de populairste groentes in ons land. Hij bestaat voor zo’n 95 procent uit water en heeft gezonde voedingsstoffen, vezels en weinig calorieën.

Recepten met komkommer

komkommer
Lees ook: Een komkommer bevat meer dan water: hierom is hij zo gezond

Mais

Mais is zo’n groente die het hele jaar door verkrijgbaar is, maar van eigen bodem is dat maar 2 maanden per jaar. Dat is augustus en september. Daarom een goed idee om nu te eten. Het kan gegrild worden op de barbecue, gekookt als stukjes in een salade of als bijgerecht met andere groenten. En in een Mexicaanse maaltijd kan mais natuurlijk niet ontbreken. Of maak er eens soep van. Genoeg te variëren!

Recepten met mais

Sperziebonen

Ook sperziebonen zijn echte zomergroenten. Van juli tot en met september komen ze van eigen bodem, de rest van het jaar importeren we ze. We eten ze graag, want ze staan in de top 10 favoriete groenten. U kunt ze gewoon simpel koken, maar deze groente is ook lekker in een wokgerecht, stoofpot of salade. Eet ze overigens niet rauw, want dan kunt u maag- en darmklachten krijgen.

Recepten met sperziebonen

sperziebonen
Lees ook: Hoe zit het? Waar komt de naam van de sperzieboon vandaan?

Venkel

Ook augustus is dé maand om venkel te eten. Vanaf half juni tot eind oktober komt deze groente namelijk van eigen bodem. Het smaakt wat anijsachtig, een beetje zoet en toch ook pittig. Door het te verwarmen wordt de smaak zachter. Qua bereiding kan venkel alle kanten op: koken, grillen, poffen, vullen en smoren. U kunt het dungesneden ook rauw door een salade verwerken.

Recepten met venkel

(Bron: RTL Nieuws, Culy, het Voedingscentrum, Verse Oogst. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie