Een lasagne zonder pasta, maar met aubergine.

Lasagne maken zonder pasta, het kan

Voor velen is lasagne echt comfortfood. Het is een rijkelijk gevuld gerecht, vol koolhydraten van de pasta. Wie daar wat minder van wil eten of gewoon eens wil variëren, is het ook mogelijk om de lasagnebladeren weg te laten. We leggen uit hoe u dan een lasagne kunt opbouwen.

De traditionele lasagne

De klassieke lasagne wordt gemaakt met lasagnebladeren. Dit zijn langwerpige pastabladeren, die als laagjes tussen de rest van de vulling worden gelegd. Het is een ovenschotel die gestapeld opgebouwd wordt. De klassieke of traditionele versie wordt gemaakt met een saus van gehakt en tomaat, met afgewisseld een laagje pastabladeren. De één maakt hem met een bechamelsaus bovenop, de ander doet dit er ook al tussen en sommigen maken het zonder. Ook gaat er veel kaas in of op de ovenschotel en dus is het echt comfortfood en calorierijk.

Lasagne
Lees ook: Emina Zorlak: ‘Lasagne is gelaagd genot’

Groenten in plaats van pasta

Daarom kan de pasta vervangen worden door bepaalde groenten. De 3 handigste groenten zijn courgette, aubergine en pompoen. Dit zijn wat stevigere groenten, waardoor de laagjes goed gemaakt kunnen worden. Want dat maakt dat het een lasagne is. Omdat de groenten over het algemeen al even voorgegaard worden, is de kooktijd van de lasagne zelf een stuk korter: 15 tot 20 minuten.

Courgette als pasta-alternatief

Wie courgette als alternatief voor pasta wil gebruiken, zal de groente in plakken moeten snijden. Het handigste is om een mandoline te gebruiken of een kaasschaaf. Dan worden de plakken even dik en krijgt u ook niet te dikke plakken. Dat is namelijk niet lekker. Houdt een paar (zo’n 2 tot 4) millimeter dikte aan per plak.

Waar bij een klassieke lasagne de pastabladeren ongekookt in de ovenschotel gaan, is het bij courgette aan te raden om de plakken eerst even te roosteren in de oven of in de pan te grillen. Smeer in met (olijf)olie en besprenkel met wat kruiden. Of gebruik een olie waar al smaak in zit. Laat eventueel uitlekken op keukenpapier en dep droog. Wanneer de courgette te nat is, krijgt u een vochtige lasagne. Bouw vervolgens op zoals bij een klassieke: saus en courgette afgewisseld.

Een lasagne met courgette, in plaats van pasta.

Aubergine als lasagnebladeren

De aubergine is geen vreemde in de Italiaanse keuken in ovenschotels. Er is zelfs een gerecht met laagjes tomatensaus en plakken aubergine: melanzane alla parmigiana. De groente kan dus goed in een lasagne verwerkt worden.

Rooster de aubergine in de oven met wat (olijf)olie en kruiden of grill de plakken in de pan. De groente is vrij neutraal van zichzelf, dus kan wel wat smaak gebruiken. Zorg ook bij deze groente dat de plakken niet te dik zijn, dat is niet lekker. Een mandoline of kaasschaaf helpen hierbij om gelijkmatige plakken te krijgen.

Er zijn ook recepten online te vinden waarbij courgette en aubergine gecombineerd worden. Hierbij wordt de ene laag gemaakt met courgette en de andere met aubergine. Leuk voor de variatie!

Pompoen als alternatief

Als laatste is ook pompoen een goede vervanger voor pasta in de lasagne. De stevigheid ervan zorgt dat er mooie lagen gecreëerd kunnen worden. Snijd ook hier niet te dikke plakken en rooster ze in de oven of bak ze in de pan. Ook pompoen is vrij neutraal van smaak, dus hier kan al wat extra kruiden aan toegevoegd worden.

Recepten met lasagne

Op zoek naar inspiratie of andere variaties met lasagne? We hebben een hoop keuze op onze receptenpagina.

(Bron: Culy, Uit Paulines Keuken, Libelle-lekker.be, Miljuschka. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie