komkommers

Het is weer tijd voor komkommers!

Voor veel mensen is het bijna vakantietijd en dat betekent dat er de komende periode ook weinig reuring is. Politieke ontwikkelingen staan op een lager pitje, er is weinig handel en televisieprogramma’s, maar ook dagelijkse activiteiten naast werk, hebben een zomerstop. Deze periode wordt dan ook wel komkommertijd genoemd, wat erop neerkomt dat gebeurtenissen die normaal gesproken het nieuws niet bereiken nu opeens wel de aandacht krijgen. De meest logische reden waarom dit met komkommers wordt geassocieerd, is omdat vroeger tijdens de zomermaanden deze groente werd geoogst.

Al duizenden jaren gegeten

De komkommer heeft een lange geschiedenis. Ze groeiden in Zuid-Azië, vanuit India komen ze terecht in Egypte, waar het al zo’n 3000 jaar geleden op het menu staat. Van daaruit komt de groente terecht in Griekenland en Rome, waar het niet alleen in de keuken wordt gebruikt, maar ook in hamams vanwege de huidherstellende eigenschappen. De Romeinen introduceren het in Frankrijk en pas in de 17e eeuw wordt de komkommer in Nederland verbouwd. Volgens bronnen zouden we het woord komkommertijd geleend hebben van het Duitse woord Sauregurkenzeit (augurkentijd) en zouden we het al sinds de 18e eeuw gebruiken.

1 juli Komkommerdag

Sinds 2010 heeft het Groentenfruit Bureau 1 juli uitgeroepen tot Komkommerdag en ik ben eigenlijk wel blij met het podium voor deze groente, want als ik eerlijk ben is het voor mij persoonlijk een ondergewaardeerde groente waarbij ik elke keer als ik het eet denk: ik moet dit vaker eten! Het maakt mijn boterham lekkerder, mijn curry’s en gyros frisser en de borreldip gezonder.

Daarom, speciaal voor 1 juli (en daarna zo vaak mogelijk) deze Thaise maaltijdsalade met komkommer. Licht en lekker hydraterend voor deze warme dagen.

Ingrediënten Thaise maaltijdsalade met komkommer (2 personen):

 • 150 gram rijstnoedels
 • 200 gram sugarsnaps
 • 1 komkommer
 • 1 wortel
 • 3 eetlepels vissaus
 • 1 eetlepel honing
 • 1 duimgrootte gember
 • 1 limoen
 • 1 rode peper
 • 0,5 bosje koriander
 • handje pinda’s

Bereidingswijze:

Doe de rijstnoedels in een kom, schenk hier kokend heet water over en laat circa 6 minuten wellen. Giet af en laat iets afkoelen op een grote schaal.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de sugersnaps circa 3 minuten. Giet af en voeg toe aan de noedels.

Halveer de komkommer en wortel, schaaf plakken met een dunschiller of kaasschaaf. Snijd vervolgens de plakken in hele dunne reepjes; ongeveer net zo dun als de noedels. Voeg ze toe aan de noedels en meng alles voorzichtig.

Schil en rasp de gember. Halveer de rode peper in de lengte en snijd in halve ringen. Meng in een kom de gember, rode peper, vissaus, honing en limoensap naar smaak. Schenk dit over de noedels. Hak de koriander en pinda’s grof en bestrooi over de salade.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie