sperziebonen rauw

Sommige groenten als sperziebonen kunt u beter niet rauw eten

Groenten zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. U kunt er ook vrijwel niet teveel van eten. Toch moet u bij sommige rauwe groenten, als sperziebonen, wel opletten als u ervan eet. Een aantal exemplaren bevatten namelijk natuurlijke gifstoffen of bacteriën, waarvan u er beter niet teveel binnen kunt krijgen.

Natuurlijke gifstoffen

In sommige planten (groenten) en paddenstoelen zitten natuurlijke gifstoffen. Meestal gaat het om kleine hoeveelheden en door gevarieerd te eten en bewaar- en bereidingsadviezen goed op te volgen is de kans op een te hoge inname erg klein. We zetten hieronder enkele groenten op een rij waarbij een beetje extra opletten geen kwaad kan.

Sperziebonen

Rauwe sperziebonen bevatten de stof lectine, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Als u de sperziebonen minstens 5 minuten kookt voordat u ze eet is er echter niets aan de hand. Door de bonen te verhitten, daalt het lectinegehalte, waardoor de kans op klachten nihil wordt. Sperziebonen in blik of uit de diepvries hoeft u overigens niet per se te koken, omdat deze al verhit zijn.

rauwe groenten

Aubergines

Deze groentesoort bevat de stof solanine, die maag- en darmklachten van veroorzaken. Ondanks dat solanine erg hittebestendig is, wordt de stof een stuk minder krachtig wanneer u de aubergine opwarmt door hem te koken of te bakken. Teveel solanine in uw lichaam kan symptomen als maagpijn, diarree, braken, misselijkheid en duizeligheid tot gevolg hebben.

rauwe groenten

Champignons

Ook champignons bevatten een giftige stof. In dit geval aratine, wat in grote hoeveelheden giftig en volgens het Voedingscentrum zelfs mogelijk kankerverwekkend is. Het kan geen kwaad om een paar rauwe champignons te eten, maar u kunt er dus beter niet teveel eten. Dit geldt ook voor andere rauwe paddenstoelensoorten. Het gehalte aratine daalt overigens wanneer u de champignons verhit, of door de paddenstoelen in de koelkast te bewaren.

rauwe groenten

koken groenten
Lees ook: Zo kookt u groenten op de beste manier

Kidneybonen

Het is belangrijk om kidneybonen (nierbonen) altijd te weken en te koken voordat u ze eet. Deze bonen bevatten namelijk net als sperziebonen het giftige stofje lectine, wat misselijkheid veroorzaakt en u kan laten braken. Kidneybonen uit blik kunt u wel onbereid eten, omdat deze al zijn verhit. De gedroogde variant bevat daarentegen nog wel een eventueel gevaarlijke hoeveelheid lectine.

rauwe groenten

Kiemgroenten

Ondanks dat kiemgroenten als taugé en alfalfa geen gifstoffen bevatten, kunt u ook deze groenten beter niet rauw eten, er kunnen namelijk schadelijke bacteriën zoals salmonella en E. coli op voorkomen. Door de kiemgroenten onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkomt u een voedselinfectie. De schadelijke bacteriën worden namelijk gedood door hitte.

rauwe groenten

Lees ook: verlepte groenten? Zo zijn ze in een handomdraai weer vers.
Zitten er minder vitamines in voorgesneden groente?
Dit is waarom we vaker peulvruchten moeten eten.
Tips voor het koken met champignons. 

(Bron: Voedingscentrum, AD, ELLE eten, archief)

Geef een reactie