Aubergine

Zet de (veelzijdige) aubergine eens vaker op het menu

We krijgen steeds vaker het advies om meer groenten te eten. Maar welke groenten moet u kiezen en hoe maakt u die klaar? Een groente die wat meer aandacht verdient is de aubergine. Hij is gezond, zit bomvol vezels en vitamine, is laag in calorieën en is ook nog eens hartstikke veelzijdig.

Oude groente

Doordat de aubergine pas de laatste jaren in populariteit toeneemt zou u bijna denken dat het nog niet zo’n oude groente is, maar dat is het wel. In de keukens van zuidelijk Azië wordt er al zo’n 4.000 jaar mee gekookt. Pas rond de 16e eeuw krijgt het voet aan Europese grond, in Spanje. Daarna wordt de plant verder in Europa geïntroduceerd.

Aubergine = eggplant

De naam aubergine komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘plant die winderigheid geneest’. De naam kent een lange weg, maar het zijn uiteindelijk de Fransen die er de naam aubergine aan geven. In het Engels heet het ‘eggplant’, eierplant, en die term wordt soms ook in Nederland gebruikt. De kleur aubergine is naar de donkerpaarse schil van de plant vernoemd. Dat is ook vooral de variant die wij in Nederland kennen, de donkerpaarse. Maar ze kunnen ook wit, roze gemarmerd en groen zijn van kleur.

Boordevol vezels

Eet de aubergine niet rauw. In de plant zit namelijk het stofje solanine. Dit kan maagklachten geven als het niet goed verhit wordt. Hoewel solanine behoorlijk hittebestendig is, blijft er na verhitting nog maar een laag gehalte over waardoor de kans op (maag)klachten vrij klein is. De schil kunt u gewoon eten, daar zit zelfs de meeste smaak in. U hoeft alleen het kroontje te verwijderen. Daarnaast is de groente harstikke gezond, want het zit vol vezels, vitamine C, K, B6, folaat, kalium en mangaan. Het is heel voedzaam en bevat maar weinig calorieën.

Neutraal van smaak

De smaak van de aubergine is vrij neutraal. Sommigen vinden hem misschien licht bitter smaken. Maar door die vrij neutrale smaak vraagt de groente wel wat aandacht om te bereiden. Anders verandert de aubergine in een sompige smakeloze groente.

Let bij het kopen van een aubergine op de schil. Die moet glad zijn en een matte glans hebben. De kleine en dunne exemplaren zijn vaak smakelijker dan de grote dikke. En vergeet niet te kijken naar het kroontje, dat moet frisgroen van kleur zijn.

De veelzijdige aubergine

Door de stevige vleesachtige structuur van de aubergine is hij te bakken, poffen, wokken, grillen en eenvoudig te verwerken in stoofpotten. Bekende gerechten met aubergine zijn moussaka en melanzane. U kunt hem ook gebruiken als lasagnebladen of een pizzabodem. Door het vruchtvlees te grillen of roosteren kunt u er een smeersel van maken zoals baba ganoush. Dat is auberginepuree met olijfolie, citroensap, peter, zout, knoflook en kruiden als tijm of peterselie.

Een andere manier om de aubergine nog meer smaak mee te geven is door ze voor de bereiding te zouten. Daarmee onttrekt u vocht. Snijd de aubergine in plakken, bestrooi met zout en leg er een vel bakpapier op. Door er iets zwaars op te zetten, wordt als het ware het vocht uit de groente geknepen. Spoel daarna nog wel af om te voorkomen dat u teveel zout binnenkrijgt. De aubergine is klaar om te bakken.

Inspiratie nodig? Op MAX Vandaag hebben we verschillende recepten met daarin de (veelzijdige) aubergine erin verwerkt.

(Bron: Nu.nl, Wikipedia, groentenenfruit.eu, aubergine.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie