patat

10 alternatieven voor patat, zonder aardappel

Patat van aardappel is overheerlijk, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden om van een lekker frietje te genieten. We zetten 10 smakelijke alternatieven op een rij.

Groentepatat

Groenten worden heerlijk krokant aan de buitenkant en romig-zacht van binnen wanneer u ze in de oven roostert. Met wat olijfolie en eventueel peper, zout en kruiden naar smaak. U kunt er onder andere knolselderij of pastinaak voor gebruiken. We bespreken de mogelijkheden op groente-gebied en overige opties om patatjes mee te maken.

Zoete aardappel

Deze variant heeft u vast weleens voorbij zien komen. Van zoete aardappel is niet iedereen meteen helemaal weg, maar grote kans dat dat wel zo is in het geval van frietjes. Ze hebben veel weg van aardappelfrietjes, maar hebben een eigen, unieke smaak. U kunt ze met of zonder schil bereiden in de oven of frituurpan.

Mayonaise
Lees ook: Mayonaise of fritessaus, wat is het verschil?

Auberginefrietjes

Met aubergine zijn heerlijke frietjes te maken. Sandra Ysbrandy maakt ze graag met een couscoussalade en yoghurtsaus erbij. Het recept deelt zij met u op onze website.

deep fryer
Lees ook: Zo maakt u de frituurpan weer blinkend schoon

Courgette

Ook een courgette kunt u in de vorm van patat snijden en in de oven roosteren. Zeker met een laagje van panko (een soort paneermeel) zijn ze niet te versmaden.

Wortelpatat

Door de stevige structuur van wortel, leent die zich uitstekend om frietjes mee te maken. Door het roosteren in de oven komt de subtiele, zoete smaak naar voren. Minder calorieën, maar vol met vitaminen.

Pastinaak

Pastinaak is familie van de wortel, maar nog net wat zoeter. Wanneer u pastinaakpatat roostert, krijgt het een heerlijk goudgele kleur en is het qua uiterlijk bijna niet van aardappelfrietjes te onderscheiden.

Ui

Met ui zijn heerlijke uienringen te maken. Meestal worden ze in een gepaneerd laagje gefrituurd, maar u kunt ze ook in de oven bereiden, als u ze extra gezond wilt houden.

Knolselderij

Snijd een knolselderij in reepjes en haal die door een schaal met olie en kruiden naar smaak. Bak ze in de oven tot ze gaar zijn en draai ze halverwege om, zodat ze aan alle kanten goed bruin worden.

Avocado

Rijpe avocado’s, die nog een beetje stevig zijn, lenen zich uitstekend voor het maken van patatjes. Haal ze door een mengsel van bloem met zout, vervolgens door een schaaltje met geklutste eieren en tenslotte door panko, zodat ze een mooi laagje krijgen en rooster ze goudgeel in de oven.

Polenta

Nadat u de polenta (gemaakt van mailsmeel) heeft bereid, laat u het in de koelkast uitharden. Vervolgens kunt u er patat van snijden en goudbruin frituren of in de oven bakken.

Peer- en appelfrietjes

Ook met fruit kunt u frietjes maken. Robèrt van Beckhoven maakt ze met peer en appel en hij serveert ze met mayonaise van mango. Zelf ook maken? Bekijk dan zijn recept.

(Bron: AD, feeling.be, Culy, Elle, Linda, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord