gerechten lekkerder

Dit is waarom gerechten een dag later vaak nog lekkerder smaken

Wie weleens gerechten 2 dagen achter elkaar eet, kan vast beamen dat veel maaltijden de 2e dag nog wat lekkerder smaken. Hoe komt dat?

Smaken krijgen langer de tijd

24Kitchen heeft uitgezocht wat hiervan de reden van is. Het komt er kort gezegd op neer dat het door chemische processen komt. Nadat gerechten afkoelen ontstaan er bepaalde processen en daarnaast krijgen de ingrediënten langer de kans om dieper in het gerecht te dringen en de smaak zo te intensiveren.

Chemische processen

Bij zuivelproducten breekt lactose af naar glucose, wat het gerecht wat zoeter maakt. Dat is ook het geval bij groenten in een maaltijd. Bij vlees worden eiwitten omgezet in individuele aminozuren, wat de smaak versterkt. Daarnaast komt er uit de eiwitten gelatine vrij, wat het geheel dikker maakt. Ook worden de vezels in het vlees losser, waardoor ze beter kruiden en vet opnemen. In het geval van zetmeelrijke producten geldt dat de moleculen tijdens het afkoelen een andere structuur krijgen, waardoor sauzen er beter in kunnen doordringen. En kruiden worden gebalanceerder van smaak, waardoor ze minder overheersen in gerechten en samen een vollere smaak geven.

rijst
Lees ook: 3 methodes voor het opwarmen van rijst en tips voor veilig bewaren

Welke gerechten smaken een dag later beter

Extra handig aan maaltijden die een dag later lekkerder zijn is dat u er daarom ook voor kunt kiezen ze een dag eerder te maken, als u dan bijvoorbeeld meer tijd heeft. Handig als u eters krijgt of laat thuis bent. Gerechten die zich daar uitstekend voor lenen zijn bijvoorbeeld:

Koelkast-etiquette en tips voor het opwarmen

Om gerechten een dag later veilig te kunnen eten is het noodzakelijk ze op de juiste manier te bewaren. In het geval van onder andere rijst- en pastagerechten is het namelijk bekend dat daarin de bacillus cereus bacterie opduikt als dit niet juist of te lang bewaard worden. Het Voedingscentrum adviseert daarom gerechten na de bereiding snel af te koelen tot 4 graden en daarna niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast. Dan krijgen bacteriën en schimmels bijna geen kans. Verwarm het gerecht vervolgens goed en gelijkmatig voordat u het eet. In een eerder artikel beschrijven we hoe u bij verschillende soorten maaltijden te werk moet gaan.

Wat eet u graag een dag later (nog eens)?

(Bron: 24Kitchen, Dagelijkse kost, Leuke Recepten, Blijtijds, Libelle Lekker, archief)

Geef een reactie

Reactie

  1. witlofknol says:

    Niet alleen erwtensoep smaakt de volgende dag lekkerder. Ook andere soepen zoals groentesoep, kippensoep etc. zijn de volgende dag lekkerder. Doordat bijvoorbeeld de vermicelli wat dikker is geworden. Als je macaroni de volgende dag opbakt in de hapjespan zodat er een klein korstje op komt is ook veel lekkerder dan als je het direct na bereiding opeet. Zijn er mensen die het met mij eens zijn? Groetjes van Jeannet.