rijst

3 methodes voor het opwarmen van rijst en tips voor veilig bewaren

Wie rijst kookt houdt wel eens wat over en dat kan prima hergebruikt worden. Wel moet dan worden opgepast voor de bacterie Bacillus cereus, die van nature voorkomt op rijst en voedselvergiftiging kan veroorzaken. Tijdens het bewaren in de koelkast droogt rijst daarnaast vaak uit en een droge klont is natuurlijk niet zo appetijtelijk. Met een aantal methodes kunt u de rijst echte weer omtoveren tot een lekkere maaltijd.

Roerbakken

Verhit op hoog vuur olie in een pan of wok en roerbak de rijst gedurende een minuut of 3. Door er extra ingrediënten aan toe te voegen, zoals kruiden en/of verse groente krijgt u zo een smakelijk nieuw gerecht. Voor krokante rijst moet er ongeveer 10 minuten verwarmd worden.

Magnetron

Een makkelijke en snelle, maar net iets minder smakelijke manier van het opwarmen van rijst is in de magnetron. Doe de rijst daarvoor in een magnetron bestendig bakje met deksel en voeg hier een eetlepel water of bouillon en een klein beetje olie of boter aan toe. Roer goed door en herhaal dit na 1 minuut verwarmen op de hoogste stand. Verwarm vervolgens nog een minuut of totdat het geheel goed heet is. Om uitdrogen tegen te gaan kunt u een vochtig keukenpapiertje over de rijst heen leggen.

Stomen

Als u een stoommandje heeft, dan kan die heel goed gebruikt worden voor het opwarmen van rijst. Maak de rijst met een vork los, zodat het vrij van eventuele klonten is. Voeg per 200 gram rijst een eetlepel water toe aan het stoommandje. Stoom vervolgens 2 tot 5 minuten. Met een klontje boter krijgt het geheel een vollere smaak. Heeft u geen stoommandje, dan kunt u de rijst boven een pan stomen in een zeef. Plaats de zeef daarvoor boven een pan met kokend water en dek af met een deksel of plat bord. Zorg ervoor dat de rijst niet in het water komt te hangen. Roer regelmatig met een vork om klontvorming te voorkomen.

Bewaren: let op voor voedselvergiftiging

Als u rijst bewaart, moet u waken voor de Baccillus Cereur-bacterie, die van nature voorkomt op rijst. Deze bacterie kan voedselvergiftiging veroorzaken door de gifstoffen die het aanmaakt. Dit voorkomt u door de rijst snel terug te koelen tot 4 graden en niet langer dan 1 á 2 dagen te bewaren in de koelkast. Voor gebruik moet de rijst goed verhit worden. Hetzelfde geldt overigens voor het bewaren van pastagerechten. Verwarm de rijst of pasta daarnaast nooit vaker dan 1 keer, de bacteriën blijven zich anders door ontwikkelen. Dit is ook de reden dat u rijst van de afhaal-Chinees beter niet opnieuw kunt verwarmen. U weet namelijk niet of het eerder ook al opnieuw opgewarmd geweest is.

Rijst invriezen

Hergebruikt u de gekookte rijst niet binnen 1 á 2 dagen, dan kunt u het ook invriezen. Laat het daarvoor snel afkoelen en plaats het in een luchtdichte zak of bak en vries in bij een temperatuur van -18 graden. De rijst blijft op die manier tot 3 maanden houdbaar.

Kijk voor lekkere gerechten met rijst op onze receptenpagina.

(Bron: 24Kitchen, Empty the Fridge, Libelle, InfoNu.nl, Lassie)

Geef een reactie