Goulash in een bord op een donkere achtergrond.

Goulash in een broodje van Robèrt van Beckhoven

Goulash is een Hongaars gerecht. Het wordt daar ook wel de nationale schotel genoemd. De vleesstoofpot wordt meestal gemaakt met rundvlees of varkensvlees. In deze versie gebruikt Robèrt van Beckhoven runderriblappen. En extra leuk: hij serveert het in een uitgehold broodje!

Ingrediënten, voor ca. 8 personen

  • 30 gram boter
  • 500 gram runderriblap
  • 100 gram gerookte spekreepjes
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • 3 rode paprika’s, in blokjes van 1 bij 1 centimeter
  • 2 groene paprika’s, in blokjes van 1 bij 1 centimeter
  • 15 gram paprikapoeder
  • 4 gram gedroogde tijm
  • 200 milliliter rode wijn
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 400 milliliter runderbouillon
  • 400 gram gebroken sperziebonen
  • 6 vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes van 1 bij 1 centimeter
  • Peper en zout
  • 8 kleine, ronde broodjes (1 per persoon)

Extra nodig

  • Braad- of stoofpan met deksel
  • Snijplank
  • Mes

Bereiding goulash

Verwarm de boter in de braadpan op matig vuur en laat uitbruisen. Bak hierin het vlees aan tot alle zijdes dichtgeschroeid en licht gekleurd zijn.

Voeg de ui en knoflook toe en fruit dit nog goed aan. Voeg vervolgens de spekreepjes toe en laat het vocht verdampen. En voeg daarna de paprikablokjes, paprikapoeder en gedroogde tijm toe en bak kort mee. Blus het geheel af met de rode wijn, tomatenblokjes en bouillon en zet het vuur laag.

Laat ongeveer 2 uur volledig gaar stoven op laag vuur, vergeet niet regelmatig te roeren om aanbranden te voorkomen.

Voeg de aardappelblokjes en gebroken sperziebonen toe aan de pan en laat nog ongeveer 45 tot 60 minuten gaar stoven.

Hol de broodjes uit en serveer de goulash hierin. Eet met de losse stukjes brood.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Golop says:

    Mijn Hongaarse moeder draait zich in haar graf om na de uitspraak van Robert van Beckhoven dat goulash een Hongaars gerecht is. Want wat hij bedoelt heet in Hongarije namelijk Porkolt (met een umlaut op de eerste o). Goulash bestaat daar wel maar dan als soep. Deze soep kan je bereiden door aan Porkolt peen, aardappelen en water toe te voegen. In elk traditioneel Hongaars restaurant lees je dus op het menu onder elkaar Porkolt en Goulash soep (leves). Porkolt is een eenvoudig smaakvol gerecht met als basis rund/varkensvlees, uien, paprika’s (soms tomaten) en Hongaarse paprikapoeder zodat de ingredientenlijst van Robert van Beckhoven de werkelijkheid overdrijft.
    Maar hij is niet de enige buiten Hongarije geboren persoon die dit gerecht geweld aan doet